18. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Njemačka će zakonom zabraniti poslodavcima provjeru Facebook profila aplikanata za posao

Već je postalo uobičajeno da poslodavci traže dodatne informacije o kandidatima na internetu, raznim društvenim mrežama, uključujući i Facebook...

Njemačka će zakonom zabraniti poslodavcima provjeru Facebook profila aplikanata za posao

Već je postalo uobičajeno da poslodavci traže dodatne informacije o kandidatima na internetu, raznim društvenim mrežama, uključujući i Facebook. Međutim, Njemački parlament nije zadovoljan s tim mogućnostima, pišu tamošnji mediji. Prema novom prijedlogu zakona pretraživanje Facebook profila aplikanata za posao poslodavcima bi postalo ilegalno.

Pretraživanje po poslovno orijentiranim stranicama poput LinkedIna, kao i Googleu bilo bi dozvoljeno, ali bi se poslodavce poticalo da zanemare informacije koje nisu pod kontrolom pojedine osobe, iako nije definirano kako bi ih se „natjeralo“ da ignoriraju informacije do kojih dođu na takav način.

Stručnjaci se slažu, kako će provedba zakona biti nešto teža, ali će bar poslodavci koji „gledaju“ po profilima kandidata znati da rade nešto protuzakonito, što će u krajnjoj liniji u uređenim državama vjerojatno i smanjiti korištenje osobnih informacija kao argumenata za zapošljavanje ili odbijanje pojedinih osoba.