19. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Kako spriječiti online iscrpljenost

Prosječan Internet korisnik je online 68 sati mjesečno, no postoje oni koji tjedno provode čak i više od 40 sati na internetu. Internet je zanimljiv zbog svih informacija koje možete pronaći, no i zbog društvenih mreža, online razgovora, chata, raznih foruma...

Kako spriječiti online iscrpljenost

Prosječan Internet korisnik je online 68 sati mjesečno, no postoje oni koji tjedno provode čak i više od 40 sati na internetu. Internet je zanimljiv zbog svih informacija koje možete pronaći, no i zbog društvenih mreža, online razgovora, chata, raznih foruma, igara i slično.

Previše vremena koje provodimo online može dovesti do iscrpljenosti, pa čak i Internet ovisnosti. Procjenjuje se kako 5-10 % korisnika pokazuju ovisnost o Internetu, što je u rangu s ovisnostima o alkoholu i kockanju.

Dr. Kimberly Young, docent psihologije na Sveučilištu u Pittsburghu objasnila je kako ovisnici o internetu pokazuju simptome kao što su depresija, nervoza i sve manje sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Ovo su savjeti kako spriječiti iscrpljenost koju nam uzrokuje pretjerano korištenje interneta:

1. Razdvojite poslovnu i privatnu uporabu interneta. Tako ćete uvijek znati koliko ste vremena proveli poslovno, a koliko radi zabave i koliko zapravo možete smanjiti te brojke.

2. Odredite sebi koliko ćete dnevno maximalno vremena provoditi na internetu. Kada prođe taj rok ugasite računalo i nastavite sutra.

3. Uključite se u neke aktivnosti koje nisu vezane uz računalo, bavite se više sportom, umjetnošću i slično. Tako zapravo nećete  imati previše vremena za Internet.

4. Obavezno radite česte pauze kako biste malo odmorili oči i prošetali se. Dugo sjedenje pred računalom bez pauza uzrokuje bol u očima, bolne ruke i leđa.

5. Sami procijenite koliko Internet utječe na vaš život. Ukoliko vam ometa redovnu prehranu, vezu s partnerom, članovima obitelji i prijateljima, smanjuje produktivnost na poslu i kod nekih drugih zadaća koje radite kod kuće vrijeme je da se malo povučete s Interneta i vratite u stvarni život.

6. Ukoliko vam je teško kontrolirati se, potražite pomoć od prijatelja, neka vas on kontrolira i provjerava kada ste na internetu i što radite.

7. Smanjite Internet pretplatu, ukoliko imate neograničen pristup i količinu podataka svaki slobodan trenutak koristite kako biste surfali, no, ukoliko znate da imate manji prijenos podataka i da morate štedjeti lakše ćete se kontrolirati.