28. ožujka 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Razgovarajte s djecom o sigurnosti na internetu

Ukoliko roditelji ne uče svoju djecu o sigurnosti na internetu, ta djeca vrlo vjerojatno neće prepoznati potencijalne opasnosti...

Razgovarajte s djecom o sigurnosti na internetu

Ukoliko roditelji ne uče svoju djecu o sigurnosti na internetu, ta djeca vrlo vjerojatno neće prepoznati potencijalne opasnosti s kojima se svakodnevno susreću. U većini slučajeva oni nisu ni svjesni da objavljivanje nečega na internetu to postaje dostupno svima.
Evo nekoliko savjeta kako bi taj razgovor bio što učinkovitiji:

– Vrlo je važno da vi razumijete mogućnosti interneta kako biste djecu podučavali o tome. Dobro se informirajte prije nego što im bilo što kažete.

– Podučavajte ih, ali nemojte zabranjivati. Ukoliko im nešto zabranite to njima postaje zanimljivije. Radije otvoreno razgovarajte i podučite ih kako se mogu osigurati i kako mogu podešavati postavke sigurnosti na društvenim mrežama kojima se koriste.

– Proučavajte novu tehnologiju, a posebno društvene mreže prikladne dobi vašeg djeteta. Tako ćete biti u toku i ukoliko vam nešto kaže o tome znat ćete kako treba reagirati i na što ga upozoriti.

– I za kraj – nadzirite ih. Naravno da ne trebate pratiti sve što rade, ali nije loše nadzirati ih i stvari ipak držati pod kontrolom.