25. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Zaštite svoju privatnost i na pametnim telefonima

Postoji mnogo razloga zašto želimo podatke na našim pametnim telefonima ostaviti...

Zaštite svoju privatnost i na pametnim telefonima

Postoji mnogo razloga zašto želimo podatke na našim pametnim telefonima ostaviti tajnima. To ne mora značiti da na svome mobitelu imate neke velike tajne, no, svejedno vam ne bi bilo ugodno da netko ima pristup vašem emailu, facebooku, sms porukama, fotografijama, chatovima i slično. Upravo zbog toga trebate svoje podatke zaštiti i izbjeći moguće neugodnosti.

– Potražite na svome pametnom telefonu tajne foldere. Za fotografija za koje ne želite da drugi mogu vidjeti čak i kada imaju pristup vašem mobitelu koristite tajne foldere.

– Provjerite nudi li vaš mobitel zaključavanje sa određenom šifrom ili nekim pokretom po ekranu koji će biti poznat samo vama?! Tako eliminirate mogućnost da vašim podacima pristupa netko tko ne zna vašu šifru.

– Uključite opciju brisanja podataka ukoliko se više puta unese kriva šifra. Većina pametnih telefona ima ovu mogućnost, nakon 10ak krivih unosa lozinke brišu se svi podaci s vašeg mobitela.
Zbog toga je preporučljivo sve ono što vam je bitno redovito presnimiti na kompjuter, usb i sl.

– Uključite opciju brisanja kolačića kako bi vam se prilikom izlaska iz aplikacija u kojima imate dosta tajnih podataka brisale i šifre.