28. ožujka 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Koristite li već Google+

Google + je društvena mreža Google-a. Web stranica je dosta slična Facebooku...

Koristite li već Google+

Google + je  društvena mreža Google-a. Web stranica je dosta slična Facebooku, omogućuje uploadanje fotografija, videa, chat s prijateljima i objavljivanje statusa, no, također se i razlikuje od ostalih društvenih mreža. Glavne prednosti su joj:

Krugovi – omogućuju dijeljenje sadržaja samo s određenim osobama (krugovima). Podijelite svoje prijatelje u krugove i neće vam se više dogoditi da roditelji komentiraju vaš status namijenjen prijatelju, ili da šef čita komentar namijenjen drugom kolegi s posla.

Hangouts – nudi mogućnost grupnog chata koji će svojim korisnicima omogućiti jednostavniju komunikaciju s više prijatelja ili krugovima. Videohangout podržava video chat sa čak 9 osoba.

Sparks – alat koji traži video zapise i članke za vas, a koje smatra da bi vam mogli biti zanimljivi. Filtrira informacije prema onome što vi najčešće tražite.

Pretraživanje – donosi ažuriranja vaših krugova, vijesti s interneta i javnih postova… Pruža vam trenutačni pristup temama koje vas zanimaju.

Kako započeti koristiti Google +

Google+ je u vrlo kratkom vremenskom periodu postao konkurencija Facebooku. Rast njegovih korisnika veći je nego na Facebooku ili Twitteru. Osobe koje koriste ovu novu društvenu mrežu kao veliku prednost ističu jednostavnost, preglednost informacija i posebno su zadovoljni lakoćom upravljanja postavkama privatnosti.

Ukoliko se i vi želite pridružiti osobama koje koriste ovu sve popularniju društvenu mrežu sve što trebate napraviti je posjetiti početnu Google stranicu i u gornjem desnom kutu potražiti oznaku +Ti (+You) i kliknite na nju.

Otvorit će vam se stranica na kojoj ispunjavate svoje podatke, što će vam biti prilično jednostavno ukoliko već koristite Gmail s obzirom da se određeni podaci poput imena i prezimena sami povlače, zatim dodajte i profilnu fotografiju, zaposlenje i slične podatke. Nemojte profil ostavljati praznim. Nekoliko minuta zasigurno možete odvojiti.

Kada ste informacije o sebi, vrijeme je i da potražite zanimljive osobe koje također koriste ovu društvenu mrežu i ono što je posebno zanimljivo na Google+ je to da ih možete dodavati u „krugove“ koji će vam olakšati razmjenu informacija, postova i slično.

Odvojite malo vremena kako biste se upoznali sa mogućnostima koje vam pruža ova društvena mreža i njeno korištenje postalo što korisnije ali i zabavnije.

Zašto isprobati Google+?!

Ukoliko već niste isprobali ovu društvenu mrežu, a želite neku promjenu onda je pravo vrijeme da se prijavite. Navodimo nekoliko prednosti ove društvene mreže:

–    Jednostavno kontrolirate tko može vidjeti vaše podatke – kreirajte određene krugove – grupe ljudi i kada objavljujete nešto točno možete označiti kojem krugu prijatelja će vaši podaci biti vidljivi.

–    Na Google+ je mnoštvo dobrih fotografija – upravo je ova društvena mreža poznata kao raj za fotografe, a osim što ih možete gledati, vrlo lako možete te fotografije preuzimati na mobitel i koristiti kao pozadinsku fotografiju.

–    Nemate ograničenja za statuse – vaš status može imati koliko god želite znakova ali osim toga možete koristiti i opcije boldanja i italica.

–    Lako možete pronaći svoje srodne duše –možete kreirati „zajednice“ na bilo koju temu koja vas zanima i lako ćete pronaći osobe koje su spremne objavljivati i komentirati.

–    Možete dijeliti GIF-ove – jedna od rijetkih društvenih mreža koja omogućuje da sa svojim prijateljima dijelite GIF-ove ili ih čak postavite na svoju profilnu fotografiju.

Još neke korisne, a manje poznate Google mogućnosti

Vjerujemo da Google koristite gotovo na svakodnevnoj bazi, no, osim obične tražilice, mapa, i prevođenja, Google nudi još neke mogućnosti za koje vjerojatno niste znali:

1.    Google-ov kalkulator ima više mogućnosti i funkcija nego što većina misli. Osim obične matematike možete računati i logaritme, sinuse, kosinuse, te prevoditi brojeve u binarne kodove.

2.    Isključite određene pojmove tako da ispred riječi stavite crticu -. Npr ukoliko želite pretraživati pojam apple ali nevezan uz iPhone upišite u tražilicu apple –iPhone i pretraživat će se stranice koje uključuju samo prvu riječ.

3.    Pretraživanje određenog tipa dokumenata – Ukoliko znate da tražite nešto na internetu u PDF formatu možete upisati ključnu riječ po kojoj tražite pa PDF te ćete tako suziti i sebi olakšati potragu.

4.    Detalje o avionskim letovima – Ukoliko upišete broj leta u Google tražilicu top rezultati će biti detalji tog leta.

5.    Vremenska prognoza – upišite ime grada i nakon toga prognoza i Google će vam odmah prikazati podatke o vremenu za taj grad kao i ostale meteorološke podatke.

6.    Konverzije  – možete pretvarati inče u centimetre, te bilo koje druge oblike konverzije.