20. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Može li nam moderna tehnologija olakšati život

Tehnologija nam može pomoći u našem svakodnevnim aktivnostima pa tako i spavanju i buđenju...

Može li nam moderna tehnologija olakšati život

Kako vam tehnologija može pomoći zaspati (i probuditi se)?!

Tehnologija nam može pomoći u našem svakodnevnim aktivnostima pa tako i spavanju i buđenju. Ovo su funkcije na mobitelu i aplikacije koje vam mogu olakšati:

–    Alarm – sve češće nam mobiteli služe i kao alarmi koji nas bude i olakšavaju ustajanje iz kreveta raznim opcijama ponavljanja zvona i slično.

–    White Noise – aplikacija koja vam može pomoći zaspati. Odaberete glazbu koja vas umiruje i pomaže da lakše utonete u san.

–    Wake N Shake – aplikacija koja vas budi i ne možete samo smanjiti tonove kako bi nastavili spavati. Isključiti je možete tako da snažno protresete mobitel, a to znači da ćete se u tom trenutku i razbuditi.

–    Ambiance – aplikacija koja nudi također nudi različitu glazbu koja vam može pomoći zaspati. Konstantno se nadograđuje novim melodijama.

–    Breathing Zone – vrlo često ne možemo zaspati jer smo usredotočeni na različite probleme. Ova aplikacija podučava vježbama disanja koje možemo prakticirati prije spavanja kako bismo lakše zaspali.

Mijenja li tehnologija studentski život ?!

Uz modernu tehnologiju mijenja se i način studiranja. Sve više se koristi za potrebe faksa, te bez nje normalno studiranje gotovo da i nije moguće.  Novo istraživanje Prest Electronicsa pokazalo je koliko su zapravo studenti ovisni o modernoj tehnologiji. No, jeste li znali da je to u ovim razmjerima:

73% studenata smatra da ne može studirati bez tehnologije
91% studenata koristi email kao način komunikacije sa profesorima
38% studenata unutar 10 minuta provjeri svoj email, mobitel ili otvori laptop
65% studenata koristi tehnologiju kako bi izradili prezentacije
Tehnologiju isključuju kada uče za završne ispite u knjižnici.

Osim toga, poznato je i da je mnoštvo tečajeva sada već moguće i online pohađati, a očekuje se da će taj broj i dalje biti u porastu.

Pravilno koristi modernu tehnologiju da tvoj prvi spoj uspije

Ukoliko želiš da tvoj spoj uspije, onda posebnu pažnju trebaš obratiti na način na koji koristiš modernu tehnologiju prije, za vrijeme i nakon spoja. Moderna tehnologija ti može pomoći, ali naravno i upropastiti situaciju. Evo nekoliko savjeta:

Prije spoja

– Kada dogovaraš spoj, nazovi partnericu, nemoj slati sms poruku jer nećeš biti siguran je li dobila poruku, možda slučajno izbrisala, što ako ne odgovori?! Zbog svega navedenog puno bolja opcija je nazvati i odmah čuti odgovor. Nemoj ostavljati poruku na sekretarici.
– Pažljivo isplaniraj spoj. Nemoj se oslanjati na spontanost. Dogovori večeru, rezerviraj stol i pobrini se da točno znaš doći do restorana i koliko ti treba. U to vrijeme uračunaj gužve na cesti i moguće zastoje. Kašnjenje nikako nije dobra ideja.
– Ukoliko očekuješ u to vrijeme važan poziv na koji se moraš javiti, partnerici odmah na početku  spoja objasni o čemu se radi i da ćeš možda primiti važan poziv. To je puno bolja opcija nego naknadno objašnjavati jer će imati puno više razumijevanja i volje za slušanje.
– Nemoj slati zahtjev za prijateljstvo na društvenim mrežama prije spoja. Pričekaj da vidiš kako će ti se svidjeti. Ukoliko ti se ne svidi barem je nećeš još morati i brisati s popisa prijatelja.

Tijekom spoja

– Nemoj stavljati mobitel na stol, osim ako ne očekuješ stvarno poziv koji je neodgodiv. Čak i ako to napravi partnerica, ti radije nemoj.
– Nemoj je slikati dok jede, osim ako ti to prethodno odobri. Nikad ne znaš kako će reagirati, a ne želiš upropastiti spoj zbog jedne slike.
– Kada primiš taj tvoj vrlo važni i neodgodivi poziv ispričaj se i ustani od stola (ali ostani u vidokrugu).
– Iskoristi modernu tehnologiju i društvene mreže kao temu za razgovor. Koje aplikacije najčešće koristi, koje joj se najviše sviđaju,  youtube spotovi i sl.

Poslije spoja

– Nemoj prijavljivati lokaciju na Facebooku, ona može povući komentare drugih na to mjesto i slično što ti u ovom trenutku nije potrebno.
– Nemoj pisati o spoju. Ni dobre stvari, niti loše. Nikad ne znaš tko će to vidjeti, kako komentirati ili reagirati. Što manje ljudi zna, to bolje.
– Ukoliko ti je bilo ugodno na spoju i to joj želiš reći možeš poslati poruku zahvale na zanimljivoj večeri, ali ovo nije nužno. Ovisno o tome kako se osjećaš, što želiš postići i kakav dojam ostaviti.
– Nemoj odmah slati zahtjev za prijateljstvom, to je bio tek prvi spoj. Pričekaj da se malo bolje upoznate, ali ako ona prva pošalje obavezno prihvati.

Prekidi veza putem moderne tehnologije

Moderna tehnologija sve više ima utjecaja na naše ljubavne veze. Status veze objavljujemo na Facebooku i Twitteru, ili nekim drugim društvenim mrežama, zatim s partnerom komuniciramo preko sms-a, vibera, whatsappa i slično. Upravo zbog toga sve češće čujemo kako se na ovakav način prekidaju i veze. Tijekom prošle godine, 33% ispitanika Laba 42 je odgovorilo kako je bilo ostavljeno putem sms-a, Facebooka ili emaila.

Stručnjaci kažu kako to čine zbog toga što su prekidi na ovakav način brži i manja je mogućnost pogrešnog razumijevanja. Osim toga, teško je ostaviti nekoga, moderna tehmologija to čini nešto jednostavnijim, iako se svi slažu kako je to ujedno i nepristojniji način.

10 stvari koje sve manje koristite jer ih je zamijenila moderna tehnologija

1. Telefonske govornice
2. Radio kazete sa snimljenim omiljenim hitovima
3. Telefonski imenik (Žute stranice)
4. Enciklopediju
5. Rječnik
6. Foto album
7. Osobni dnevnik
8. Leksikon
9. Tv vodič
10. Razglednice