25. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Kako ubrzati računalo

Kako ubrzati računalo

Kako ubrzati računalo

Ponekad vam jednostavno treba novi laptop jer ga je tehnologija pregazila, ali prije nego što učinite taj korak dajte mu još jednu šansu.

1. Ubrzajte startanje programa – Ukoliko stignete popiti kavu dok se vaše računalo ne upali i važni programi startaju znači da imate previše toga instalirano. Provjerite imate li na računalu neke programe koje već duže vrijeme ne koristite i izbrišite ih. Ako za neke niste sigurni radije ih ostavite kako ne biste obrisali nešto neophodno za vaše računalo. Zatim restartajte računalo kako biste provjerili koliko ste ga uspjeli ubrzati.

U prosjeku više od 15% programa koji se automatski pokreću su opcionalni, što značajno usporava vaše računalo. Sortirajte programe i riješite se onih nepotrebnih.

 2. Instalirajte nove verzije programa koje koristite – Ako su vaše verzije programa zastarjele normalno je da će funkcionirati sporije. Odvojite jedan dan kako biste instalirali nove, brže preglednike i ostale važne programe. Također, ostavite ih na automatsko osvježavanje u budućnosti (My Computer – Properties – Automatic Updates – Download and Install Automatically).

3. Stalna ažuriranja programa usporavaju vaše računalo, no, ona su nužna ukoliko ne želite zaraziti svoje računalo nekim virusima. Za ubrzavanje rada računala isključite automatsko,  one najvažnije programe  sami ručno ažurirajte.

4. Počistite svoje računalo od nepotrebnih datoteka. Obrišite sve što vam nije potrebno i više ne koristite, ukoliko za nešto od toga niste sigurni prebacite na neku od vanjskih memorija tako da ih ipak imate ukoliko vam zatrebaju.

Sve fotografije, filmove i video isječke prebacite na vanjsku memoriju.

5. Provjerite antivirusni softver. On vašem računalu pomaže funkcionirati ispravno. Instalirajte neki dobar antivirusni program npr. Besplatni Avast

Održavajte svoje računalo i laptop

Vrijeme je i da svom računalo poklonite nešto i pokažete malo više ljubavi prema njemu kako bi vam trajao što duže i funkcionirao na pravi način. Slijede savjeti kako ćete na najbolji način očuvati svoj laptop i računalo:

Redovito ga čistite. Ukoliko želite da vaš laptop živi što duže i bude ispravan redovito održavanje je nužno. Spremite datoteke koje su vam potrebne na neku vanjsku memoriju, izbrišite sve što već duže vrijeme ne koristite i mislite da vam više ni neće trebati. Posebnu pažnju posvetite i svojoj radnoj površini, sigurno je na njoj mnoštvo ikona koje vam ni za što ne služe, i njih se riješite.

Koristite tipke za uključivanje i isključivanje računala. Iako vam se često čini najjednostavnijom opcijom samo zatvoriti laptop i ostaviti sve programe otvorenima bilo bi dobro da kada znate da ga nećete koristiti duži vremenski period da ga pravilno i isključite.

Pripazite sa tekućinom u blizini vašeg laptopa. Ukoliko ona stvarno mora biti blizu laptopa budite oprezni da ne završi na vašoj tipkovnici.

Ukoliko nešto prolijete po njemu odmah to i očistite. Bez obzira što se prolilo po vašem laptopu nemojte čekati da se upije ili samo obriše. Reagirajte odmah i osušite ga što prije.

Neka vam PC traje duže

IT stručnjaci i PC proizvođači reći će vam kako je razdoblje u kojem vaše računalo može učinkovito funkcionirati otprilike tri godine. To je i rok u kojem većina jamstava ističe. Ipak, ako računalo održavate s pažnjom, redovito ažurirate, nadograđujete programe ono može potrajati i dvaput toliko.

-1- Instalirajte spyware i antivirusni program. (Npr. Besplatni Avast) . Ovi programi su tehnološki ekvivalenti za vaše pranje zubi i  ruku. Ovi programi će eliminirati viruse i moguće zaraze vašeg računala.

-2- Deinstalirajte nepotrebne programe. S vremenom će vaš kompjuter postati natrpan programima koje nitko ne koristi, a mnogi od njih troše mnogo resursa.

-3- Povećajte RAM. Najbrži način da povećate učinkovitost i mogućnosti svoga računala je da povećate RAM.