20. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Kako povećati memoriju na mobitelu

I dok su prijašnji mobiteli imali tek nekoliko megabajta memorije danas nam...

Kako povećati memoriju na mobitelu

I dok su prijašnji mobiteli imali tek nekoliko megabajta memorije danas nam nije dovoljno ni 8 GB, koliko u prosjeku pametni telefoni imaju. Rješenje je da redovito brišete sadržaje ili da povećate memoriju kupnjom micro SD kartice.

Kada kupujete micro SD karticu (micro SD card), vidjet ćete kako u opisu ima mnogo više informacija od same veličine i imena proizvođača.

Npr: SanDisk microSDHC 16GB 48MB/S UHS-I Card  Class 10 s adapterom

– SanDisk je naziv branda (proizvođača).

– MicroSDHC su SD kartice do 32 GB kapacitete, sve iznad toga je  microSDXC

– 16 GB označava kapacitet memorije SD kartice.

– UHS (Ultra High Speed) je oznaka koja također govori o brzini. UHS-1 je kompatibilna na manjoj brzini sa svakim uređajem, ali da biste mogli koristiti prednosti UHS-1 brzine uređaj mora biti kompatibilan s UHS karticom.

– 48MB/S označava brzinu čitanja- pisanja

– Class označava minimalnu brzinu u ovom slučaju 10 (10 MB/s)

– Adapter je naprava koja vam služi da karticu možete staviti u mini card utor na tabletu ili prijenosnom računalu. SD micro kartice mogu doći s adapterom ili bez njega.

Najvažnije pitanje je hoće li bolje kartice ubrzati vaš mobitel. Odgovor je DA. Što bolju (to ne znači nužno što skuplju) karticu odaberete to će ona u vašem mobitelu bolje funkcionirati, što znači da će se videi i slike brže spremati i učitavati. Ipak, što je brand poznatiji i pouzdaniji veća je vjerojatnost da će vam kartica duže trajati, pa se vrijedi držati provjerenih imena. Ako je neka kartica 10 puta jeftinija od prosjeka, trebali biste se zapitati zbog čega je jeftinija.