Važnost društvenih mreža u traženju posla (Facebook, LinkedIn…)

Oglas

Važnost društvenih mreža u traženju posla (Facebook, LinkedIn…)

Društvene mreže poput Facebooka ili LinkedIna mogu pomoći vašoj karijeri, ali loši profili na ovim društvenim mrežama mogu i smanjiti vaše šanse za pronalazak posla ili unapređenje.

Tražite posao? Provjerite svoj Facebook profil!

Sve više poslodavaca prilikom zapošljavanja provjerava i Facebook profile kandidata. Kako biste se pokazali u što boljem svjetlu nakon kreiranja dobrog životopisa „popravite“ i svoj Facebook profil.

3 stvari koje ne bi trebale biti na njemu vidljive:

1. Nemojte objavljivati neprimjerene fotografije na kojima ste u alkoholiziranom stanju i nemojte dopustiti da na takvim fotografijama budete označeni.

2. Nemojte objavljivati neprimjerene komentare, posebno ne one koji su vezani uz vaše prijašnje poslodavce.

3. Nemojte pokazati da vam gramatika nije jača strana niti da su vam loše komunikacijske vještine.

3 stvari koje su na vašem profilu poželjne:

1. Neka na vašem profilu budu vidljivi vaši interesi i hobiji.

2. Pokažite na Facebook profilu svoju kreativnost, posebno ukoliko je kreativnost ono što se traži u poslu za koji se prijavljujete.

3. Pokažite svoje uspjehe i dostignuća.

5 online pogrešaka koje ne biste trebali raditi ukoliko tražite posao

1. Dosađivati prijateljima i stalno ih napominjati kako tražite posao putem društvenih mreža.

Ukoliko nekome jednom kažete da tražite posao, napišete na status i nakon nekog vremena ih podsjetite, to je sasvim dovoljno, kada se otvori slično radno mjesto vjerojatno će vas se sjetiti, no, ukoliko svaki dan svoje prijatelje budete pitali ima li kakvih promjena, postići ćete suprotan efekt. Budite uporni, ali nemojte zaboraviti na neke granice i umjerenost.

2. Prevelika zatvorenost.

Naravno da nije dobro sve svoje osobne informacije objaviti na društvenim mrežama, no, isto tako nije dobro ne napisati ništa. Ukoliko želite da se nekom svidite, morate imati neke kvalitete koje će moći vidjeti.

3. Nevidljivost.

Iako inače možda ne volite previše nametanje, ukoliko tražite posao, malo nametanja dobro dođe. Slobodno recite svojim prijateljima da tražite posao i to napišite na status. Osim toga, nemojte se ustručavati poslati i privatnu poruku nekoj osobi za koju mislite da vam može dati preporuku. Morate se borati za sebe.

4. Pisati osobama koje ne poznajete.

Sigurno niste prvi koji će se sjetiti poslati glavnom direktoru nekog poduzeća zahtjev za prijateljstvo ili privatnu poruku. Radije pošaljite životopis i otvorenu molbu na mail poduzeća.

5. Održavati kontakte samo online.

Ako već i imate nekog od prijatelja tko će vam pomoći oko traženja posla, nemojte ostati samo na online kontaktu. Radije dogovorite sastanak kako biste mogli ostaviti što bolji dojam.

Ako tražite posao e-mail adresa mora biti dobra

Nevažno u kojem području želite ostvariti svoju karijeru, dobra e-mail adresa, koja sadrži vaše ime, prezime ili kombinaciju to dvoje je vrlo važna u očima poslodavca.

Vi možda mislite kako ćete impresionirati svojim životopisom i da jedan tako sitan detalj poput e-maila nije važan, ali itekako jeste.

Ako je vaša adresa ljubičica44@ljubi.com nećete ostaviti ozbiljan dojam. Stoga, ako je već nemate odvojite pet minuta i prijavite ozbiljnu i profesionalnu e-mail adresu na nekom od besplatnih, ali uglednih mail servisa (npr. gmail, hotmail, yahoo).

6 načina da kreirate učinkovitiji LinkedIn profil

LinkedIn je potpuno drugačiji tip društvene mreže. Na njoj nisu glavna atrakcija zvijezde i povezivanje s prijateljima nego je naglasak na poslovnim kontaktima. Što bolji profil imate to će vas više ljudi tražiti, možda vam čak ponuditi i posao ili jednostavno se povezati s vama te komentirati aktualnosti iz vašeg područja zanimanja. Upravo zbog toga je dobro obratiti pažnju na sljedeće:

1. Budite konkretni kada opisujete što radite. Nemojte biti previše općeniti jer s tim ništa nećete postići. Što jasnije to bolje.

2. Koristite ključne riječi. Navedite sve što vas zanima. Ne možete očekivati da se na ovakvoj društvenoj mreži nešto pretpostavlja, stoga dajte mašti na volju i često nadopunjujte svoj profil s područjima zanimanja. Neka tamo uvijek budu aktualne stvari.

3. Nabavite preporuke. Naravno da nitko neće dobrovoljno staviti loše komentare na svoj rad, no, većina poslovnih kontakata ima svoje poznanike i možda baš nekome od njih dođe do izražaja vaša preporuka. Nikad ne znate tko koga zna.

4. Ažurirajte svoje radno iskustvo sukladno poslu koji tražite. Ukoliko ste sada ekonomist nema nikakve potrebe da u vašem životopisu još uvijek stoji dadilja kao posao koji ste radili tijekom studentskih dana. Držite se poslova koji su relevantni sada.

5. Dodajte malo osobnosti. LinkedIn ne mora biti isključivo vezan uz posao, pokažite svoju osobnost, možda vas baš ona izdvoji od ostalih.

6. Povezujte se. Nemojte biti stidljivi kada je povezivanje u pitanju, no, to isto tako ne znači da trebati spamati ljude. Umjerenost je kao u većini stvari i ovdje ključna.

Odgovori

*