29. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Povezanost društvenih mreža i depresije

Povezanost društvenih mreža i depresije

Kod mladih osoba koje provode više vremena na društvenim mrežama povećava se rizik od razvoja depresije, sugerira novo istraživanje. Posljednjih godina niz istraživanja je povezao korištenje društvenih mreža s povećanim razvojem rizika od depresije.

Dr. Brian Primack (University of Arkansas) i njegov tim proveli su istraživanje kako bi utvrdili da li je upotreba društvenih mreža povećala rizik od depresije kod mladih. Prema zaključku koji su iznijeli 10.12.2020.  u American Journal of Preventive Medicine.*
Istraživanje je uključivalo oko 1.000 osoba u dobi 18-30 godina koje su na početku istraživanja bile bez znakova depresije (na temelju standardnog upitnika). Šest mjeseci kasnije skoro 10% osoba je odgovaralo kriterijima za depresiju.
Ukupno gledano, rizik od depresije je rastao zajedno s vremenu provedenom na društvenim mrežama. U poređenju s onim korisnicima koji su provodili manje od dva sata na društvenim mrežama, korisnici koji su provodili pet sati na društvenim mrežama imali su tri puta veći rizik razvoja depresije. Kod osoba koje su bile 3,5 do 5 sati na društvenim mrežama rizik je bio 2 puta veći u odnosu na prvu skupinu.

S druge strane znanstvenici su komentirali kako se ova teza može i obrnuti, odnosno da osobe koje imaju neki vanjski poticaj za depresivno stanje počinju provoditi više vremena na društvenim mrežama.

Vezano:

Depresija – uzroci i simptomi, kako si pomoći, a što ne pomaže | SELFHELP |