Kako spriječiti online iscrpljenost

      Nema komentara na Kako spriječiti online iscrpljenost

Oglas

Kako spriječiti online iscrpljenost

Prosječan Internet korisnik je online 68 sati mjesečno, no postoje oni koji tjedno provode čak i više od 40 sati na internetu. Internet je zanimljiv zbog svih informacija koje možete pronaći, no i zbog društvenih mreža, online razgovora, chata, raznih foruma, igara i slično.

Previše vremena koje provodimo online može dovesti do iscrpljenosti, pa čak i Internet ovisnosti. Procjenjuje se kako 5-10 % korisnika pokazuju ovisnost o Internetu, što je u rangu s ovisnostima o alkoholu i kockanju.

Dr. Kimberly Young, docent psihologije na Sveučilištu u Pittsburghu objasnila je kako ovisnici o internetu pokazuju simptome kao što su depresija, nervoza i sve manje sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Ovo su savjeti kako spriječiti iscrpljenost koju nam uzrokuje pretjerano korištenje interneta:

1. Razdvojite poslovnu i privatnu uporabu interneta. Tako ćete uvijek znati koliko ste vremena proveli poslovno, a koliko radi zabave i koliko zapravo možete smanjiti te brojke.

2. Odredite sebi koliko ćete dnevno maximalno vremena provoditi na internetu. Kada prođe taj rok ugasite računalo i nastavite sutra.

3. Uključite se u neke aktivnosti koje nisu vezane uz računalo, bavite se više sportom, umjetnošću i slično. Tako zapravo nećete  imati previše vremena za Internet.

4. Obavezno radite česte pauze kako biste malo odmorili oči i prošetali se. Dugo sjedenje pred računalom bez pauza uzrokuje bol u očima, bolne ruke i leđa.

5. Sami procijenite koliko Internet utječe na vaš život. Ukoliko vam ometa redovnu prehranu, vezu s partnerom, članovima obitelji i prijateljima, smanjuje produktivnost na poslu i kod nekih drugih zadaća koje radite kod kuće vrijeme je da se malo povučete s Interneta i vratite u stvarni život.

6. Ukoliko vam je teško kontrolirati se, potražite pomoć od prijatelja, neka vas on kontrolira i provjerava kada ste na internetu i što radite.

7. Smanjite Internet pretplatu, ukoliko imate neograničen pristup i količinu podataka svaki slobodan trenutak koristite kako biste surfali, no, ukoliko znate da imate manji prijenos podataka i da morate štedjeti lakše ćete se kontrolirati.

Odgovori

*