20. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Kako napisati i poslati dobar email

Bez obzira kome šaljete email, sigurno želite postići dobar efekt, te dobiti odgovor u što kraćem roku. Evo na što trebate obratiti pažnju kako biste to i postigli...

Kako napisati i poslati dobar email

Napišite dobar email

Bez obzira kome šaljete email, sigurno želite postići dobar efekt, te dobiti odgovor u što kraćem roku. Evo na što trebate obratiti pažnju kako biste to i postigli:

–  Pokušajte izbjeći pravopisne pogreške. Bez obzira da li email šaljete prijatelju ili poslovnom partneru potrudite se u njemu imati što manje pravopisnih pogreška. Možda bi bilo najbolje da tekst prvo napišete u wordu gdje će vam se automatski provjeravati pravopis.

–  Napišite dobar naslov. U naslovu neka bude u jednoj rečenici objašnjeno o čemu se radi ili zbog čega šaljete ovaj email.

– Zadržite svoj humor. Naravno da važnim poslovnim kontaktima nećete pisati smajliće, no, ukoliko šaljete email prijateljima i slično, zašto ne…

– Ponudite svoje rješenje problema. Ukoliko se radi o nekim nejasnoćama ili problemima predložite svoje rješenje problema, ne morate čekati da vas pitaju. Budite kratki ali sadržajni.

Kako postići najveći efekt s poslanim emailom

Kada pišete produktivan email i želite dobiti odgovor ili da osoba koja ga dobije stvarno  ga i detaljno pročita stručnjaci kažu da trebate pisati emailove od okvirno 5 rečenica.

Emailovi kraći od 5 rečenica vrlo često znaju djelovati grubo i oštro, dok mailovi duži od 5 rečenica djeluju preopširno, možda čak i dosadno te ih se uglavnom samo preleti ili ostavi za kasnije, a poslije zaboravi.

Stoga, za maksimalnu učinkovitost sve što želite reći oblikujte u 5 konkretnih rečenica.

Najbolje vrijeme za poslati email

Email je postao sve češće korišteno sredstvo komunikacije, no, isto tako vam se sigurno događa da vam netko ne odgovori na email jer ga nije vidio, bio u gužvi i slično. Upravo zbog toga stručnjaci su napravili istraživanje u kojem su tražili idealno vrijeme za poslati nekome email, odnosno kako bi postigli željeni efekt i odgovor u što kraćem roku.

Generalno, ljudi su produktivniji sredinom tjedna, više nego početkom ili krajem. Ponedjeljkom su svi nešto usporeniji i pokušavaju pohvatati konce od prošlog tjedna. Petak je već priprema za odmor i ozbiljna pitanja nemojte tada upućivati emailom osim ako nemate drugog izbora. U petak će to ostaviti za ponedjeljak, u ponedjeljak će već biti prevelika gužva i lako je moguće da na to i zaborave.

Upravo zbog toga sredina tjedna je za to najbolja.  Stručnjaci kažu i kako je idealno vrijeme oko 15 sati. Tada su osobe najusredotočenije na svoj email.

Najčešće greške koje radimo s emailovima

–    Nalazite se na previše lista za newslettere – u početku može biti zanimljivo, ali s vremenom ćete prestati reagirati na nove mailove jer ćete biti zatrpani.

–    Ne provjeravate mailove dovoljno često – današnja komunikacija emailom nije kao nekada, mailove svi imaju i na svojim pametnim telefonima tako da trebate odgovarati uglavnom istom brzinom kao i na poruke.

–    Šaljete prazne poruke – Ukoliko nešto nemate za reći, nemojte slati mailove.

–    Šaljete preduge mailove – Ako želite odgovor na email onda on mora biti kratak i jasan.

–    Raspoređujete mailove u foldere – Ovo uglavnom nije učinkovito jer s vremenom zaboravite što ste gdje stavili. Radije koristite tražilice koje će vam olakšati kasnije pretragu mailova.

–    Šaljete previše mailova – Imajte na umu da što više mailova šaljete, to drugi manje reagiraju na njih.