25. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Jednostavni načini da ubrzate svoje računalo

Bespomoćno buljenje u računalo i čekanje da se pokrene može biti frustrirajuće, posebno ukoliko nam ono hitno...

Jednostavni načini da ubrzate svoje računalo

Bespomoćno buljenje u računalo i čekanje da se pokrene može biti frustrirajuće, posebno ukoliko nam ono hitno treba. Najčešće računalo usporava njegova starost, no, ne znači da ga odmah morate mijenjati, možete i napraviti nekoliko jednostavnih koraka koji će mu olakšati i ubrzati ga:

– U prosjeku više od 15% programa koji se automatski pokreću su opcionalni, što značajno usporava vaše računalo. Sortirajte programe i riješite se onih nepotrebnih.

– Stalna ažuriranja programa usporavaju vaše računalo, no, ona su nužna ukoliko ne želite zaraziti svoje računalo nekim virusima. Za ubrzavanje rada računala isključite automatsko,  one najvažnije programe  sami ručno ažurirajte.

– Počistite svoje računalo od nepotrebnih datoteka. Obrišite sve što vam nije potrebno i više ne koristite, ukoliko za nešto od toga niste sigurni prebacite na neku od vanjskih memorija tako da ih ipak imate ukoliko vam zatrebaju.

– Obrišite nepotrebne programe. Možda vam je nekad davno bilo zanimljivo instalirati sve što drugi preporučuju, ali sada ostavite samo ono što vam je stvarno potrebno.

– Provjerite antivirusni softver. On vašem računalu pomaže funkcionirati ispravno.