29. ožujka 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Kakav je vaš „cool“ Facebook prijatelj zapravo?

Vjerojatno imate bar jednog prijatelja koji konstantno postavlja svoje fotografije s najrazličitijih mjesta, barova i klubova, redovito osvježava svoje statuse s „pametnim“ komentarima i prijavljuje se sa svakog mjesta na koje ode.

Kakav je vaš „cool“ Facebook prijatelj zapravo?

Vjerojatno imate bar jednog prijatelja koji konstantno postavlja svoje fotografije s najrazličitijih mjesta, barova i klubova, redovito osvježava svoje statuse s „pametnim“ komentarima i prijavljuje se sa svakog mjesta na koje ode. Ipak, nemojte da vas glamurozni život vašeg prijatelja zavara. On ili ona najvjerojatnije imaju problem s niskim samopouzdanjem, tvrdi se u najnovijem istraživanju.

Psiholozi sa Sveučilišta York analizirali su Facebook profile studenata koji su dobrovoljno pristali na sudjelovanje. Istovremeno su proučili njihovo psihološko stanje, samopouzdanje i narcisoidnost.  Na Facebook profilima su posebnu pažnju obratili na sekciju „O meni“ u okviru kartice „Info“, slike profila, te posljednje postavljene fotografije, bilješke i statuse, vrednujući svaki temeljeno po količini samopromocije koja se u njima nalazi.

Otkrili su kako najnarcisoidnije osobe i one s najnižim samopouzdanjem provode najviše vremena na Facebooku promovirajući sebe, nevažno o spolu.  Drugim riječima, što se češće netko hvali i „pokazuje“ na Facebooku, posebno oni prijatelji koji vas doslovno spamaju news feed informacijama o sebi i tome kako su super najvjerojatnije sami sebi uopće nisu super.

Što vi mislite? Popravlja li samopouzdanje samopromocija na Facebooku? Ostavite svoj komentar ispod.