Kakav je vaš „cool“ Facebook prijatelj zapravo?

Kakav je vaš „cool“ Facebook prijatelj zapravo?

Vjerojatno imate bar jednog prijatelja koji konstantno postavlja svoje fotografije s najrazličitijih mjesta, barova i klubova, redovito osvježava svoje statuse s „pametnim“ komentarima i prijavljuje se sa svakog mjesta na koje ode. Ipak, nemojte da vas glamurozni život vašeg prijatelja zavara. On ili ona najvjerojatnije imaju problem s niskim samopouzdanjem, tvrdi se u najnovijem istraživanju.

Psiholozi sa Sveučilišta York analizirali su Facebook profile studenata koji su dobrovoljno pristali na sudjelovanje. Istovremeno su proučili njihovo psihološko stanje, samopouzdanje i narcisoidnost.  Na Facebook profilima su posebnu pažnju obratili na sekciju „O meni“ u okviru kartice „Info“, slike profila, te posljednje postavljene fotografije, bilješke i statuse, vrednujući svaki temeljeno po količini samopromocije koja se u njima nalazi.

Otkrili su kako najnarcisoidnije osobe i one s najnižim samopouzdanjem provode najviše vremena na Facebooku promovirajući sebe, nevažno o spolu.  Drugim riječima, što se češće netko hvali i „pokazuje“ na Facebooku, posebno oni prijatelji koji vas doslovno spamaju news feed informacijama o sebi i tome kako su super najvjerojatnije sami sebi uopće nisu super.

Što vi mislite? Popravlja li samopouzdanje samopromocija na Facebooku? Ostavite svoj komentar ispod.

2 komentara

  1. Možda ne ljepšim, ali sigurno je da neki pretjeruju. Inače, vjerujem da oni idu na sva ta mjesta i da im je zanimljivo, ali ne vidim ptrebu da se svima s tim hvale. ako je nekome bilo lijepo, bravo za njega, mada i sama volim ponekad vidjeti fotografije s neke svadbe, izleta, pa mi ne smeta koliko god da netko stavlja. Što više informacija, to zanimljivije.

  2. nedavno sam na svom fc-b zidu napisala da svi imamo tako lijep zivot gledajuci fc-b profile, ali da li nam je tako i u stvarnosti, uvijek prikazujemo samo dobro o sebi, da li smo se kad pozalili kad nam je tesko, ustvari preko fc-b bjezimo od svoje stvarnosti

Ostavite komentar

*