26. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Vaša mama je na Facebooku! Što sad?!

Roditelji su pronašli bolji način za sramoćenje djece od pokazivanja njihovih baby fotografija – postaju prijatelji s njima na Facebooku...

Vaša mama je na Facebooku! Što sad?!

Roditelji su pronašli bolji način za sramoćenje djece od pokazivanja njihovih baby fotografija – postaju prijatelji s njima na Facebooku.

„Majke vole dijeliti preko Facebooka svoje stvari o menopauzi, što njihova djeca ne žele znati“, kaže 27- godišnja Jeanne Leitenberg koja je s prijatlejicom pokrenula web stranicu  “Oh Crap! My Parents Joined Facebook”.

Na njihovoj stranici posjetitelji ostavljaju bar 20 neugodnih prijava roditelja koji su ih osramotili komentarima na Facebooku poput: „Budi mi prijatelj molim te, bez obzira što sam ti mama“ ili „ Tata misli da izgledaš kao Cher brzo promijeni sliku profila“.

„Većina roditelja želi živjeti u uvjerenju kako su cool mama ili tata, prijateljujući s djecom na Facebooku ili drugim društvenim mrežama, a ne shvaćaju kako time dovode djecu u neugodne situacije“, kaže Jeanne Leitenberg.

Prema provedenim anketama gotovo svaki peti teenager gubi interes za Facebook nakon što mu se roditelji pridruže. Od njih 16 posto kaže kako napuštaju Facebook jer su im se roditelji pridružili, dok 14 posto misli da na Facebooku ima previše odraslih ljudi.

Roditelji često milsle kako priključivanjem Facebooku štite svoju djecu, a ne shvaćaju da na taj način ih zapravo „napadaju“ uzurpirajući njihovu privatnost.

Ako su se i vaši roditelji priključili Facebooku, evo nekih savjeta koji vam mogu olakšati situaciju i učiniti je manje neugodnom.

-1- Dodajte ih kao prijatelja. Naravno, znamo da je to narušavanje vaše privatnosti, jer što ako  vam mama postavi neku vašu fotografiju, napiše neugodan komentar, ali ipak to učinite. Ako vaš prijatelj može biti ona cura koju ste vukli za kikice dok je bila djevojčica, a nakon toga je niste vidjeli, tada može i vaša mama.

-2- Stalno imajte na umu: vaša mama je na Facebooku zbog toga što vas voli i želi biti dio vašeg života. Ponekad se ponaša na vrlo invazivan način, ali sigurno vam želi samo najbolje. Vjerojatno je samo gledala prilog na televiziji u kojem se govorilo o opasnostima interneta i potrebi roditeljske kontrole.

-3- Nemojte koristiti Facebook kao bojno polje. Ako vas mama kritizira na zidu ili ispod slika vjerojatno ćete doći u napast da joj uzvratite. Nemojte. Zapišite ono što joj želite reći na papir (ne Facebook profil) i pričekajte da se rashladite. Zatim razgovarajte s njom i recite joj da biste voljeli ako bi se mogla ubuduće suzdržati od takvih komentara. Ljubazno joj objasnite da vam komentari smetaju i da ćete ih izbrisati. Nemojte je odmah staviti na popis blokiranih osoba. Dajte joj drugu priliku. Za nju su društvene mreže potpuno nova stvar i vjerojatno ne razumije njihov doseg.

-4- Nemojte ništa previše ozbiljno shvaćati. Ako možete imati za prijatelja na Facebooku najgoru „neprijateljicu“ iz škole tada možete tolerirati i mamu. Komunicirajte s njom. Pošaljite joj piće, dodajte je u Top Friends. Što je više uključite to će se i ona „pristojnije“ ponašati.

-5- Pošaljite joj link na ovaj članak. Možda shvati pouku.