Savjeti da zaštitite svoju online reputaciju

Savjeti da zaštitite svoju online reputaciju

Jedno istraživanje pokazalo je kako se 51 posto osoba brine o tome da će online reputacija utjecati na stvarni život, što znači da se 49 posto osoba ne opterećuje takvim stvarima.

Ako spadate u prvu skupinu savjeti ispod mogu vam pomoći.

-1- Oni gledaju

Isto istraživanje je pokazalo kako 79 posto velikih kompanija angažira zaposlenike koji će online provjeriti nove zaposlenike i potencijalne kandidate. Dok provjeravaju 78 posto ih koristi tražilice, 63 posto društvene mreže i 27 posto stranice s igricama. Postoci se preklapaju jer neki koriste sve troje.

-2- Oni reagiraju na ono što vide

70 posto poduzeća priznalo je kako su odbili kandidata zbog onoga što su pronašli o njemu online. Najčešće se radilo o njegovom životnom stilu, komentarima koje je dao i neprikladnim fotografijama.

-3- Ali vi niste nemoćni

Ne možete ih zaustaviti da čaprkaju po vašim profilima, ali imate kontrolu nad onim što mogu pronaći.

Prvi savjet koji se preporučuje generacijama od nastanka interneta „Nemojte napisati ništa što ne biste ponovili novinarima“. Bez obzira kako se „maskirali“ ukoliko je netko zaista zainteresiran otkrit će vaš identitet.

Nemojte postavljati fotografije i filmiće koje ne biste htjeli vidjeti u večernjim vijestima. Nedavno smo svjedočili o skandalu djevojke koja je bacala mlade štence u vodu i sve to je snimano mobitelom. Ako već radite nešto što ne želite da drugi saznaju, tada nemojte objavljivati video.

-4- Razdvojite mailove

Stručnjaci preporučuju odvojene mail adrese za privatne i poslovne aktivnosti.

-5- Koristite opcije privatnosti

Većina društvenih mreža omogućuje veliku zaštitu privatnosti, pa je uključite maksimalno. Iako ni to nije potpuno sigurno, jer uvijek možete među prijateljima imati osobu koja će plasirati dalje vaše privatne informacije.

-6- Budite pomalo paranoični

Nemojte se sramiti povremeno progooglati svoje ime i prezime.

-7- Branite se ako je potrebno

Ukoliko pronađete neprimjerene informacije o sebi ne morate ih podnositi. Kontaktirajte administratore te stranice i zamolite ih da skinu te podatke. Oni će se još neko vrijeme pojavljivati u tražilicama, a zatim nestati.

Ostavite komentar

*