29. ožujka 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Facebook generacija usamljenija od umirovljenika

Oni imaju tisuće Facebook prijatelja s kojima mogu čavrljati, dopisivati se, blogove, Twitter, a ipak su usamljeniji nego što mislite...

Facebook generacija usamljenija od umirovljenika

Oni imaju tisuće Facebook prijatelja s kojima mogu čavrljati, dopisivati se, blogove, Twitter, a ipak su usamljeniji nego što mislite.

Anketa je pokazala kako su 16 do 24-godišnjaci, tzv. Facebook generacija, najusamljeniji dio populacije, čak usamljeniji i od umirovljenika.

Svaki treći pripadnik te dobne skupine kaže kako mu je dosadno u životu, u usporedbi npr. s tek 8 posto umirovljenika koji su to izjavili.

Ono što još više zabrinjava je to što ti mladi kažu kako se okreću alkoholu u potrazi za „veseljem“, a polovica ih priznaje kako brzom hranom i slatkišima utažuju, te negativne emocije.

Psiholog Jo Hemmings koji je provodio istraživanje kaže: „Nema ništa loše u društvenim mrežama, ali ljude navikle na komunikaciju lice u lice može frustrirati monitor ili telefon, te će se osjećati vrlo izolirano zbog toga. Prava prijateljstva se temelje na zajedničkom iskustvu, ali i postavljanju granica, što je ponekad teško na društvenim mrežama. Također, društvene mreže djeluju kao veliki pritisak, jer osobe koje imaju nekoliko stotina prijatelja na društvenim mrežama, možda ponekad nemaju društvo za kavu ili neku aktivnost, što ih onda više deprimira jer imaju osjećaj pretvaranja ili neispunjenih očekivanja.“