Kako se zaštiti na Facebooku

      Nema komentara na Kako se zaštiti na Facebooku

Oglas

Kako se zastiti na Facebooku

Kako se zaštiti na Facebooku

Društvene mreže poput Facebooka vrlo su popularne u posljednje vrijeme. Na njima osobe dijele informacije, fotografije, videe i osobne poruke. Ali kako raste popularnost društvenih mreža, tako rastu i rizici njihovog korištenja. Hakeri, spamovi, virusi, kradljivci identiteta samo su neke od opasnosti koje vrebaju. Stoga ja jako važno poduzeti određene mjere opreza kako biste se zaštiti.

– Budite oprezni kada klikate na linkove iz poruka od prijatelja. Ponekad se spamovi šalju kao lažne poruke od vaših prijatelja.

– Pažljivo s onim što objavljujete o sebi. Najčešća pitanja za oporavak lozinki su „Kako se zvao vaš prvi ljubimac“, „Kako se zove vaš najbolji prijatelj“, „Kako se zvao vaš prvi učitelj“ i slična, pa nemojte objavljivati na Facebooku informacije koje bi trebale štititi vašu privatnost.

– Nemojte misliti da je poruka stvarno poslana od onoga tko tvrdi da šalje poruku. Ponekad hakeri provaljuju u nečiji račun, ili šalju poruke i mailove koje su identične originalu, ali nisu. Posebno obratite pažnju na poruke u kojima se od vas traži da se priključite nekim društvenim porukama, kliknete na neki link, ulogirate se i sl.

– Kada se pridružujete nekoj novoj društvenom mreži nemojte dopustiti da se poveže s vašim imenikom, jer ćete na taj način nekome omogućiti ne samo pristup svojim podacima, nego i informacijama o vašim prijateljima.

– Adresu upisujte izravno u preglednik (browser). Nemojte se ulogiravati preko oglasa ili se  preko linkova na drugim web stranicama. Ako se ulogirate preko neke druge stranice možda se ulogiravate na lažnu stranicu i na taj način nekome odajete svoje podatke. Stranice na koje ti linkovi vode mogu izgledati identično pravom Facebooku, a da s njim nemaju nikakve veze.

– Budite selektivni pri prihvaćanju prijateljstava.

– Uvijek pretpostavite da je sve što objavljujete na nekoj društvenoj mreži trajno. Čak i kada obrišete svoj korisnički profil, postoji šansa da je to neko negdje spremio.

– Nemojte koristiti društvene mreže s poslovnog kompjutere, jer tako riskirate sigurnost korporativne mreže.

– Pažljivo s aplikacijama. Facebook dopušta instaliranje aplikacija trećih strana, ali ponekad te aplikacije nemaju najbolje namjere i mogu instalirati štetne programa na vaše računalo.

Odgovori

*