Što je Viber i kako se može koristiti

Što je Viber i kako se može koristiti

Mobilna aplikacija Viber za besplatno telefoniranje i slanje poruka

Što je Viber?

Aplikacija za pametne telefone koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu postala dosta raširena na našem tržištu omogućuje pozivanje i slanje sms/mms poruka bilo kome u bilo kojoj državi (bilo gdje u svijetu) potpuno besplatno, jedini uvjet je da je vaš pametni telefon spojen na internet i da osoba koju pozivate također ima instaliranu aplikaciju, te omogućen pristup internetu.

Korištenje Vibera

Registracija za Viber je prilično jednostavna. Aplikaciju preuzmete i samo upišete svoj telefonski broj nakon čega dobijete 4-znamenkasti kod. Nakon što aktivirate ovu aplikaciju ona sama u vašem imeniku pronalazi osobe koje također koriste ovu uslugu i ubuduće sami odabirete da li poziv upućujete normalno ili putem Vibera. Sms/mms poruke  su također potpuno besplatne.

Isti Viber račun na više uređaja?!

Komunikacija putem Vibera je vrlo jednostavna, a sigurno već znate da već neko vrijeme Viber možete imati osim na svom pametnom telefonu i na računalu ili tabletu. No, za to vam ne treba novi broj, instalirate sve preko istog.

Sve što trebate napraviti je instalirati Viber na dodatni uređaj. To može biti kombinacija pametnog telefona sa računalom, tabletom i slično. Prilikom instalacije upišite svoj broj, a putem sms-a na pametni telefon ćete dobiti pristupni kod koji ćete upisati u daljnjem postupku.

Imajte na umu da ukoliko pokušate instalirati Viber na drugi mobilni uređaj na isti broj, na prethodnom će se isti automatski deaktivirati.

Korištenje Vibera na mobitelu (smartphoneu)

Što sve nudi Viber za Androide?!

Ukoliko imate Android operativni sustav, na svoj pametni telefon možete instalirati aplikaciju Viber koja vam nudi besplatnu razmjenu poruka, fotografija, video isječaka, te besplatne pozive. Dovoljno je samo da i vaši prijatelji imaju istu aplikaciju i dostupan internet.

Nakon što instalirate aplikaciju Viber prepoznaje sve vaše kontakte koji koriste Viber i šalje im obavijest da se i vi imate aplikaciju. Isto tako kada se netko novi pridruži Viberu a vi ga imate kao kontakt u imeniku dobit ćete obavijest. Možete dodati svoju profilnu fotografiju kako bi vaši kontakti uz ime vidjeli i vašu fotografiju.

Viber za Androide je vrlo jednostavan za korištenje a nudi vam:
–    Besplatne pozive visoke kvalitete
–    Besplatno dopisivanje s prijateljima, razmjenu fotografija, video isječaka te razmjena lokacije
–    Grupno dopisivanje sa čak do 100 prijatelja
–    Potpuno je prilagođen za sve pametne telefone sa Android operativnim sustavom.

Kako se javiti na Viber poziv?

Na Viber poziv odgovarate tako da zelenu slušalicu koja se pojavi nacrtana na sredini ekrana pritisnete i lagano prstom po ekranu pomaknete tu slušalicu u desno, prema svijetlo zelenoj nacrtanoj slušalici. Na Viber poziv javit ćete se tako da sliku slušalite pomaknete u desno.

Da biste odbili poziv na Viberu trebate pritisnuti zelenu slušalicu u centru ekrana, te je prstom povući prema crvenoj slušalici u lijevom dijelu ekrana.

Besplatni pozivi i poruke preko Vibera mogu se koristiti i na računalu

Jedna od najpopularnijih aplikacija za besplatne poruke i pozive na pametnim telefonima ima i svoju verziju za računala. Aplikacija Viber vam nudi besplatne pozive (obične i video pozive), chat uz dodavanje smajlića, slanje fotografija i videozapisa na vašem računalu.

Kontakte koje imate na mobitelu možete prenijeti i na verziju za računala. Osim toga nudi vam se i mogućnost jednostavnog prijenosa poziva sa mobilnog telefona na računalo.

Grupni razgovori

Novost koju nudi odnedavno Viber je mogućnost odgovora na posebnu poruku u grupnim razgovorima, što omogućava da se točno zna na koju se poruku referirate.

Odgovoriti na specifičnu poruku možete tako da je pritisne te i duže držite pritisnutu prstom, te kada se pojavi izbornik kliknete na Reply (odgovori). Odabirom ove funkcije automatski ćete biti preusmjereni na tekst box gdje možete upisati svoj odgovor. Nakon što pošaljete odgovor, iznad će se pojaviti originalna poruka na koju se referirate.

Da li se Viber naplaćuje?

Kao što je spomenuto, osnovno korištenje Vibera je besplatno i ne naplaćuje se. Eventualno se mogu plaćati neke dodatne opcije, naljepnice i slično. Ali za osnovne pozive i slanje poruka korištenje Vibera se ne naplaćuje.

Viber možete preuzeti na sljedećem linku: https://www.viber.com/