28. ožujka 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Znanstveno objašnjeno zbog čega nove mame postaju non stop na Facebooku

Kao profesorica humanističkih znanosti Sarah Schoppe-Sullivan zamijetila je jedan neobičan trend na Facebooku. Nove mame učestalo postavljaju fotografije svoje djece na Facebook...

Znanstveno objašnjeno zbog čega nove mame postaju non stop na Facebooku

 

Kao profesorica humanističkih znanosti Sarah Schoppe-Sullivan zamijetila je jedan neobičan trend na Facebooku. Nove mame učestalo postavljaju fotografije svoje djece na Facebook, a nerijetko postavljaju fotografije svoje djece kao svoje profilne fotografije. Osim što je odmah uočila probleme u sukobljavanju starog identiteta i novog identiteta (mame) posumnjala je kako se iza toga krije i nešto kompliciranije, te je odlučila kako će to istražiti u svome novom radu.

Prvo što je uočila tijekom jednogodišnjeg istraživanja je da one majke koje postavljaju više fotografija na Facebook češće se suočavaju sa simptomima depresije poput gubitka apetita, potištenošću i nesanicom. Kaže kako mnoge majke osjećaju pritisak kako moraju predstaviti vrlo pozitivnu sliku svog majčinstva, a ako se iznutra ne osjećaju baš tako dobro kako misle da bi trebale, to je okidač za razvijanje još jačih simptoma depresije.

Drugi tip majki koje postavljaju često fotografije i statuse o djeci su majke koje imaju izgrađenu karijeru, te postavljanjem čestih statusa o djeci pokušavaju srušiti stereotipe kako majke s karijerom ne posvećuju dovoljno vremena djeci i svima dokazati kako sa svojom djecom provode dovoljno vremena.

Naglašava kako ni jedno ni drugo nije dobro, te bi majke koje primijete stres očekujući obavijesti, odmah trebale uzeti pauzu od Facebooka i posvetiti drugim stvarima kako se njihovi problemi ne bi sve više produbljivali.