23. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Kultura korištenja mobitela

Kultura korištenja mobitela

Ne postoji jasno definiran kodeks upotrebe mobilnih telefona, ali opća kultura i odgoj nalažu da se pridržavate nekih pravila.

 1. Kada ste u javnosti, pronađite mjesto na kojem nećete svojim razgovorom ometati druge ljude. Nitko ne želi slušati što ste radili sinoć ili vaše planove.
 2. U crkvi, knjižnici, restoranu, kinu i sličnim mjestima potpuno isključite mobitel, a ne samo zvuk.
  Ako vas netko nazove dok ste u društvu, obavite razgovor vrlo brzo, a najbolje bi bilo ponuditi se kako ćete nazvati kasnije.
 3. Za vrijeme vožnje nikad ne koristite mobitele. Ne samo radi policije, nego vaše i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.
 4. Ako radite u uredu s više osoba, stišajte zvuk zvonjave. U uredu ne biste trebali razgovarati duže od dvije minute. Ne plaćaju vas kako biste razgovarali s prijateljima. Nikad ne prihvaćajte pozive dok razgovarate sa šefom.
 5. Na mobitele zaboravite u teretani ili sportskim dvoranama. Iritantni ste ljudima oko vas, oni vježbaju kako bi smanjili stres.
 6. Ne koristite mobitel ako ste dijete izveli u šetnju, park ili vozite bicikl. Razgovor će vam smanjiti koncentraciju i ne možete se potpuno posvetiti djetetu.
 7. Kada čekate u redu ne koristite mobitel. Svi ljudi oko vas u jednu ruku tu moraju biti i ne mogu se odmaknuti ukoliko ste im vi ili vaš razgovor nepodnošljivi.
 8. Ne razgovarajte na mobitel dok vam policajac piše kaznu.
 9. Ne javljajte se dok ste na blagajni ili šalteru.