27. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Portali za žene – što čitaju i rade žene na internetu

Iako su prema najnovijim podacima Europske komisije žene još uvijek manje na internetu od muškaraca...

Portali za žene – što čitaju i rade žene na internetu

Iako su prema najnovijim podacima Europske komisije žene još uvijek manje na internetu od muškaraca, ali neznatno manje, sve je više portala za žene, blogova i web stranica koje ciljaju na žensku populaciju.

Statistike kažu kako je u EU na internetu 83 % žena dobi 16 do 74 godine, te koriste Internet najmanje jedanput tjedno. U usporedbi s 85 % muškaraca iste dobi. Razlika je neznatna, te statistike pokazuju kako žene sve više i lakše prihvaćaju novu tehnologiju i tehniku, u odnosnu na samo nekoliko desetljeća ranije.

Prema napravljenim analizama muškarci definitivno slušaju češće online radio i gledaju web TV, igraju i downloadaju igrice, filmove ili glazbu. Također, muškarci češće od žena prodaju i nude svoje usluge putem internet kanala, kreiraju web stranice i blogove. S druge strane žene češće posjećuju društvene mreže poput Facebooka i Twittera.

Kada se gleda vremenski raspon, statistike pokazuju kako u odnosu na proteklo desetljeće žene danas češće kupuju online i općenito provode bankarske transakcije.

Na društvenim mrežama žene uglavnom dijele:

  • zabavne stvari (57 posto)
  • osobne fotografije i video (55 posto)
  • vijesti (31 posto)
  • preporuke proizvoda (24 posto)
  • obrazovne izvore (21 posto)

Osim za povezivanje putem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju, žene traže zanimljive informacije na internetu o temama koje ih zanimaju. Kao glavni razlog zbog kojeg su uopće na internetu 80 % žena je navelo da je to što mogu u vrijeme kada žele čitati o stvarima koje žele.

Tipičnim ženskim temama se obično smatraju:

-1- Moda
-2- Putovanja
-3- Životni stil
-4- Hrana i recepti
-5- Recenzije (iskustva vezana uz proizvode, brandove, restorane…)

Na globalnoj razini najpopularnije web stranice za žene (portali za žene) , odnosno web stranice koje imaju većinu ženske publike, su:

-1- Bustle – Web stranica koja obrađuje tematiku kojom se bave uglavnom svi portali za žene. Na prvom mjestu zabavne vijesti poput informacija o filmovima i serijama, popularnim knjigama, popularnim osobama i aktualnoj glazbi i izvođačima. Piše se o temama poput mode i ljepote, te izgleda poznatih osoba. Neizostavne teme portala za žene su i astrologija, hrana i putovanja.

-2- Jezebel- Portal za žene koji se bavi ozbiljnijom tematikom u odnosu na ono što se općenito smatraju ženskim temama. Glavne teme su moćne žene, utjecajne žene iz svijeta kulture, umjetnosti, politike, ženskih prava i općenito borbe za ljudska prava i slobode. Obrađuju se povijesne teme i teme koje ohrabruju žene.

-3- Hellogiggles – Portal za žene koji je zapravo zajednica žena gdje poznate i nepoznate žene dijele različita žviotna iskustva, recenzije proizvoda, pišu o nedaćama i pozitivnim stvarima s kojima se svakodnevno susreću.

-4- Romper – Portal koji se bavi tematikom poput trudnoće, odgoja djece, zdravlja, ali piše se i o tematici koja zanima žene i općenito internet populaciju.

-5- Goodhousekeeping – Portal za žene koji kako samo ime govori ovori o ženama i temama vezanim uz dom i održavanje kućanstva.

Portali za žene u Hrvatskoj uglavnom su dijelovi velikih medijskih kuća, koje u okviru svojih medija imaju i poddomene, odnosno zasebne domene koje ciljaju na žensku populaciju. Ženskim portalima, odnosno portalima za žene cilj je što bolje zadovoljiti specifične potrebe ženskog dijela posjetitelja internet portala i ženskog čitateljstva. Za razliku od početaka razvoja “ženskog” novinarstva, kada su muškarci kreirali rubrike u kojima su davali ženama upute kako da žive, ponašaju se i što da rade, danas su ženski portali kombinacija dvije faze razvoja ženskog novinarstva. Druge faze u kojoj žene kreiraju ženske portale dajući im dašak feminističke borbe za emancipaciju žena i treće faze globalnog marketinga gdje se ženama nude teme za uveseljavanje, razonodu, estetiku i teme vezane uz hedonističke nazore.

COVER magazin.com je portal za žene čiji je sastavni dio i TEHTON. Portal svakodnevno donosi zanimljive članke i tematiku koja zanima žene, poput vijesti iz svijeta, mode, ljepote, kulture, zdravlja…