Spolno neodređeni avatari smanjuju povjerenje

      Nema komentara na Spolno neodređeni avatari smanjuju povjerenje

Oglas

Spolno neodređeni avatari smanjuju povjerenje

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako spolno nedefinirane virtualne osobe ostali korisnici na internetu percipiraju s više nepovjerenja od onih kod kojih je jasno jesu li muškarci ili žene. Također, ljudi automatski pridaju nepovjerljivost i osobi koja se krije iza avatara.

Kako osobe sve više komuniciraju putem interneta, kupuju, upoznaju se i stječu prijatelje preko foruma, tako se sve pažljivije bira avatar – kompjuterska reprezentacija njih samih, jer osobe u virtualnom svijetu vrlo brzo procjenjuju druge osobe, a avatar ima veliku ulogu u tome.

Avatari mogu biti najjednostavnije slike, crtani likovi, ali i kompleksne animirane osobe poput onih u virtualnoj igri Second life.

Kako bi proveli istraživanje Kristine Nowak i Christian Rauh sa Sveučilišta Connecticut kreirali su različite avatare od plave djevojke do boce ketchupa s licem. Avatare su dali volonterima koji su razgovarali s drugim osobama putem računala. Nakon toga su ih ostali sudionici u raspravi ocjenjivali po pitanju kredibiliteta. Zanimljivo je da je baš boca ketchupa bila na pretposljednjem mjestu liste povjerenja.

Odgovori

*