Spolno neodređeni avatari smanjuju povjerenje

Spolno neodređeni avatari smanjuju povjerenje

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako spolno nedefinirane virtualne osobe ostali korisnici na internetu percipiraju s više nepovjerenja od onih kod kojih je jasno jesu li muškarci ili žene. Također, ljudi automatski pridaju nepovjerljivost i osobi koja se krije iza avatara.

Kako osobe sve više komuniciraju putem interneta, kupuju, upoznaju se i stječu prijatelje preko foruma, tako se sve pažljivije bira avatar – kompjuterska reprezentacija njih samih, jer osobe u virtualnom svijetu vrlo brzo procjenjuju druge osobe, a avatar ima veliku ulogu u tome.

Avatari mogu biti najjednostavnije slike, crtani likovi, ali i kompleksne animirane osobe poput onih u virtualnoj igri Second life.

Kako bi proveli istraživanje Kristine Nowak i Christian Rauh sa Sveučilišta Connecticut kreirali su različite avatare od plave djevojke do boce ketchupa s licem. Avatare su dali volonterima koji su razgovarali s drugim osobama putem računala. Nakon toga su ih ostali sudionici u raspravi ocjenjivali po pitanju kredibiliteta. Zanimljivo je da je baš boca ketchupa bila na pretposljednjem mjestu liste povjerenja.

Ostavite komentar

*