28. ožujka 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Smajlić slavi 30 godina

Smajli, smajlić, smješko – sve su to nazivi za okrugla lica koja odražavaju u pismu (sms porukama ili mailovima) ljudske osjećaje...

Smajlić slavi 30 godina

Smajli, smajlić, smješko – sve su to nazivi za okrugla lica koja odražavaju u pismu (sms porukama ili mailovima) ljudske osjećaje.

Međutim, smješko i smajlić (smajli) nisu sinonimi. Oni označavaju istu stvar, raspoloženje osoba koje pišu neku poruku, ali su različiti. Osnovna razlika je u tome što je smješko slika ,  a smajlić se „crta“ od slova i drugih pravopisnih i interpunkcijskih znakova :-) .

Smajli, smajlić, smješko Smajliće (smajlije) je izmislio 1982. godine Scott E. Fahlam i od tada su postali nezamjenjiva, posebno internet, alatka.

Do 1980 – tih, na samim počecima interneta često je dolazilo do nesporazuma u komunikaciji. Ono što je bilo izrečeno kao šaljiva primjedba shvaćalo se vrlo ozbiljno, jer kao i u svim oblicima neizravne komunikacije, sugovornici nisu imali priliku jedan drugome vidjeti izraze lica ili čuti ton glasa. Ideja Scott E. Fahlama da se u takvim raspravama upotrijebi smajlić, :-) svima razumljiv i na prvi pogled prepoznatljiv izraz lica, bila je vrlo dobro prihvaćena, a smajlići su se vrlo brzo proširili i u izvan računarskoj komunikaciji, npr. sms-u.

Postoji još jedna teorija o nastanku smajlića, prema kojoj oni potječu od novinara Franklina Loufranija iz 1972.godine, međutim, tu se ne radi o smajliću nego smješku, lopti s očima i smiješkom .

 

Smješko je, dakle, nešto stariji od smajlića, a bio je korišten najčešće u novinama ili reklamnim kampanjama.

Nakon buma smajlića, smješko se ponovno vraća u modu jer je došlo do ubrzanja prijenosa podataka i većih mogućnosti prijenosa slike kako na internetu tako i sms porukama.

Ni smajlić ni smješko ne moraju uvijek biti izrazi lica, on može biti što god želite – ipak, osnovna namjena im je označavanje raspoloženja sugovornika.

Iako je mnogo lakše upotrijebiti smješka, pa ih zbog toga ima mnogo više smajlići još uvijek nisu potpuno demode. Ovo su oni osnovni:

 

smajlić emocija smješko
:-) radost  
:-( tuga (namrštenost)  
;-) namigivanje  ;-)
:D cerenje  :D
:p ruganje  :p
:| skeptik  :ceka:
:* poljubac (pusa)  :kiss:
:\ zbunjen  :rolleyes:
:# nešto što nije trebalo biti rečeno  :no:
zzz:^) spava  :sleepy:
+) moli se  :moli:
@*&$!% psovanje  
+<:-| svećenik  :Pop:
8) ne može vjerovati :eek:
:o) klaun  :birthday:
|-) cool  :cool:
B) sa sunčanim naočalama  :cool:

 

Vezano: Smajlići za Facebook