Što lajkovi na Facebooku govore o vama

Što lajkovi na Facebooku govore o vama

Novo istraživanje koje je proveo Michal Kosinski, psihomatematičar sa sveučilišta Cambridge, sa svojim kolegama dalo je zanimljivu analizu Facebook lajkova. Njegov tim razvio je algoritam koji izračunava koji lajkovi odgovaraju kojim ljudskim osobnostima i osobinama.

Kosinski kaže kako se na temelju javno dostupnih informacija o lajkovima može definirati osobnost s nevjerojatnom preciznošću.

Njegov algoritam može predvidjeti religiju, političko opredjeljenje, konzumente alkohola, cigareta, ali i potpuno nevjerojatne informacije.

Npr. njegov algoritam može s visokom točnošću pretpostaviti jesu li roditelji korisnika rastavljeni, samo po tome koliko korisnik lajka izjave (stranice i grupe) tipa „zaokupljen vezom“.

U mnogim slučajevima algoritam je uočio veze koje nisu očite ljudima. Primjerice samo 5 posto gay populacije lajka sadržaje koji su izravno povezani, ali algoritam je uočio povezanost lajkanja “Britney Spears”, “Desperate Housewives” i mjuzikla “WICKED” s osobama homoseksualne orijentacije.

Kosinski kaže kako on voli Facebook, te da se nada da će se ovi propusti u privatnosti na neki način riješiti, jer se ovakav algoritam može i zloupotrijebiti u marketinške ili neke druge svrha.

Kosinski je dodao još neke povezanosti između stranica koje osobe lajkaju i osobina. Prema njegovom algoritmu za osobe koje lajkaju “Sephoru,” “Harley Davidson” i grupe tipa „Volim biti mama“, ne postoji velika vjerojatnost da su inteligentne, dok s druge strane lajkanje stranica tipa “Thunderstorms,” “Science,” “The Colbert Report” i “Curly Fries” signalizira inteligenciju.

Rezultati istraživanja su objavljeni Livescience.com

Ostavite komentar

*