Kako kupovati preko interneta

Kako kupovati preko interneta

Savjeti za siguran online shopping

Moderna tehnologija nam je olakšala i kupovinu. Putem interneta to je toliko jednostavno, iz udobnog naslonjača možete kupiti sve što vam je potrebno, no, nije loše pripaziti na sigurnost kako ne bi bilo negativnih posljedica. Ispod su savjeti kako bi vam u tome pomogli:

1.       Kada kupujete online dobro je obratiti pažnju na to gdje upisujete brojeve kreditne kartice. Rizik ćete smanjiti ukoliko brojeve upisujete samo kada ste na sigurnim stranicama (a adresi je https://). Najsigurnije je kupovati na stranicama koje podržavaju plaćanje PayPal-om.

2.       Koristite poznate stranice. Slobodno pitajte i prijatelje za savjet ukoliko kupujete nešto što su oni već naručivali.

3.       Nemojte upisivati podatke koji nisu potrebni. Što više podataka upišete to ste izloženi većoj opasnosti.

4.       Pratite transakcije na kartici nakon kupovine. Uvijek je dobra opcija provjeriti da li je dobar iznos naplaćen.

5.       Instalirajte dobar antivirusni program na svoje računalo.

6.       Koristite komplicirane lozinke. Što je vaša lozinka kompliciranija to će netko drugi teže doći do vaših novaca.

7.    Izbjegavajte ponude koje su predobre da bi bile istinite – uglavnom to i je istina i kupovanjem s takvih stranica možete sebi napraviti puno više štete nego koristi.

8.    Koristite PayPal – učinkovit način da izbjegnete online prevare.

9.    Provjerite uvjete za  dostavu i povrat robe – nemojte kupovati nešto što ne možete vratiti ukoliko ne bude dobro.

10. Koristite prepaid kartice namijenjene isključivo za online kupovinu, na taj način možete potrošiti samo onoliko koliko imate na kartici, te vam nitko ne može skinuti više. A na tu karticu samo prebacite onoliko koliko vam je potrebno za određenu kupovinu.

Kako kupovati preko PayPal-a

PayPal omogućuje sigurnije online kupovanje. Povezivanjem svog bankovnog računa i kreditne kartice sa PayPal korisničkim računom možete plaćati online bez izravnog davanja broja kreditne kartice prodavateljima, te na taj način smanjiti rizik od zloupotrebe tih informacija. Također, možete  prebaciti novac s vašeg bankovnog računa na PayPal račun i obrnuto. PayPal naplaćuje trgovcima proviziju po svakoj transakciji. Trenutno je najpopularnija alternativa za plaćanje kreditnim karticama u svijetu.

Mnoge web stranice kao što su eBay i Amazon prihvaćaju ovakav način plaćanja.

Ovo su koraci kako se registrirati i kupovati preko PayPal-a:

1. Napravite PayPal račun – Idete na glavnu PayPal stranicu (www.paypal.com) i kliknite na „sign up“ u gornjem desnom kutu.

2. Odaberite zemlju i jezik, račun  i kliknite na Get Started.

3. Ispunite tražene podatke i obavezno pročitajte  User Agreement i  Privacy Policy prije nego što kliknete na Agree and Create Account (Slažem se i kreiraj račun)

4. Sljedeći korak je dodavanje sredstava na račun na vrhu zaslona (Add Funds)

5. Sad možete kupovati preko vašeg PayPal računa. Provjerite da li stranica preko koje kupujete ima tu mogućnost, ukoliko ima mogućnost plaćanja preko PayPal-a trebao bi biti vidljiv simbol. Ukoliko ga nema, na toj stranici ne možete kupovati na ovaj način.

6. Ukoliko ste odabrali proizvod koji kupujete i stranica ima mogućnost plaćanja putem PayPal-a kliknite na Checkout, zatim Checkout s PayPal-om i bit ćete preusmjereni na PayPal stranicu gdje ćete se ulogirati u svoj račun.

7. Provjerite da li je vaša narudžba u redu. Ukoliko je sve u redu kliknite na OK kako biste potvrdili plaćanje. Zatim će vas preusmjeriti na stranicu gdje možete ispisati potvrdu uplate.

PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy” pravila. U tim pravilima zaštite on ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja.

Stvari koje niste znali o online kupovini

– Michael Aldrich je izumio online shopping 1979. godine.

– 71% korisnika vjeruje da povoljnije prolazi ukoliko se koristi online kupovinom nego s kupovinom u običnim trgovinama.

– Pizza Hut je ponudila online narudžbe na svojoj web stranici još 1994. godine.

– Online kupovina bilježi najveći porast korisnika u Indiji, a najmanje u Francuskoj.

– Korisnici u prosjeku troše na online shopping između 1.200 i 1.300 dolara godišnje.

Vezano: Kako kupovati preko Amazon.com