29. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Uspoređivanje – glavni problem društvenih mreža

Uspoređivanje - glavni problem društvenih mreža

Uspoređivanje – glavni problem društvenih mreža

Društvene mreže imaju brojne prednosti. One omogućavaju da ostanemo u kontaktu s osobama koje rijetko viđamo, pratimo šta naši prijatelji rade, ali i izvor su noviteta ii općenito novosti.

No, pri praćenju drugih osoba dolazi do uspoređivanja s njima. Bilo da uspoređujemo sebe, svoja postignuća, uređenje svoga doma ili gdje smo bili i što radili…

Glavni problem je uspoređivanje s osobama kojima je određeni segment struka. Ukoliko pratite osobe koje se bave uređenjem doma, često ćete imati osjećaj da vaš nije dovoljno dobro dekoriran. Kod osoba kojima je strast kozmetika, vidjet ćete da imaju daleko više kozmetike ili šminke nego što vi imate. Neke osobe se bolje odijevaju i prate posljednje trendove, a vi koliko god se trudili ne možete biti toliko dotjerani…

Na određene osobe to može djelovati poticajno kako bi bili bolji u određenom segmentu. No, nakon nekog vremena ma koliko se trudili shvatite da to nije isto i tu može doći do problema, osjećaja zavisti i pada samopouzdanja.

Koliko god nam je jasno da netko pripremi prostor za slikanje, svejedno se uspoređivanjem možemo dovesti u situaciju da nismo zadovoljni onim što imamo.

Iako je mnogima jasno da većina objavljuje najbolji ili najzanimljivije na društvenim mrežama, svejedno dolazi do uspoređivanja a zatim i do negativnih emocija i nezadovoljstva.

Uspoređivanje s drugima nije novost, nije se pojavilo sa društvenim mrežama, samo je s društvenim mrežama postalo izražajnije.

Kako biste izbjegli negativne efekte uspoređivanja bitno je sebe podsjetiti da dio toga što se objavljuje nije realno stanje, bilo da je namješteno za slikanje, bilo da su izdvojeni trenutci uvijek zanimljiviji i dojmljiviji od ukupne slike.

Za teme koje pratite na društvenim mrežama i koje su vam najzanimljivije, obratite pažnju kakve su u stvarnom životu kod drugih, razgovarajte s prijateljima o njima.

Ako uvidite da vam praćenje određenih tema počinje stvarati stres i nezadovoljstvo, dobra opcija je povući se i napraviti odmak od društvenih mreža, ili manje pratiti tu tematiku.

Budite svjesni da je praćenje takvih tema donekle motivirajuće, no pretjerivanje može dovesti do nezadovoljstva i negativnih emocija te narušenog samopouzdanja.

Vezano:

Zavist – Zašto je osjećamo i kako se riješiti zavisti 

Samopouzdanje – kako ga brzo popraviti i vratiti zdravo samopouzdanje

Stres – kako se nositi s njim i minimalizirati ga