27. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Signal – što je Signal i kako ga koristiti za slanje poruka

Signal kao platforma za slanje poruka postaje sve popularnija. Signal naglašava privatnost i zaštitu podataka

Signal – što je i kako ga koristiti za slanje poruka

Signal kao platforma za slanje poruka postaje sve popularnija. Signal naglašava privatnost i zaštitu podataka, end-to-end enkrpciju podataka, što znači da poruku možete pročitati vi i krajnji korisnik, no nitko drugi u tom proces.

Slanje poruka putom brojnih aplikacija je već neko vrijeme iznimno popularno i skoro da s ne ože zamisliti slanje poruka, videa ili fotografija bez njih. Izbor aplikacije putem koje ćete se s drugima dopisivati i razmjenjivati sadržaje ovisi o preferencijama, onome što aplikacije nude, ali i koje aplikacije koriste drugi.

Tim koji stoji iza Signala je neprofitna organizacija koja se financira donacijama. Signal Foundation su osnovali Moxie Marlinspike (koji je ranije radio kao voditelj sigurnosti u Twitteru) i Brian Acton (suosnivač WhatsApp-a, te nakon što je Facebook preuzeo WhatsApp 2014. godine ostao tamo do 2017. kada je napustio WhatsApp ).

Signal omogućava slanje poruka, te grupne poruke, uz uvjet da i drugi imaju instaliran Signal.
Korištenje i navigacija je jednostavno i vrlo slično drugim platformama za slanje poruka, WhatsApp-u ili Viber-u.

Signal se zalaže za privatnost poruka i podataka, te možete koristiti opciju nestajanja poruka. U tom slučaju sami definirate za koliko će poruke nestati (sličnu opciju ima i Viber).

Signal omogućuje slanje poruka, glasovnih poruka, datoteka, slika, pozive i video pozive.

Kako početi koristiti Signal za Android i iOS?

Signal se može preuzeti:

  • iz Trgovine Play za Android OS,
  • za iPhone ili iPad se može preuzeti u App Store-u.
  • Postoji i verzija za Windowse, odnosno SIgnal za kompjutere, no kako biste mogli koristiti ovu verziju morate imati prvo instaliran Signal na mobitelu.

Signal se može downloadati i direktno s njihove stranice preko linka https://signal.org/download/

Nakon što skinete aplikaciju Signal na svoj mobitel trebate

  • unijeti broj mobitela za koji želite koristiti Signal,
  • na taj ćete na taj broj dobiti poruku sa šifrom koju trebate unijeti kako bi aktivirali Signal (slična procedura kao i s drugim aplikacijama za slanje poruka),
  • potom možete upisati ime ili nadimak koji želite da bude vidljiv vašim kontaktima,
  • možete dodati profilnu sliku.

Slanje poruka započinjete klikom na okruglu ikonu na kojoj je nacrtana olovka (ikona se pojavi na sredini ekrana tako da ju jednostavno naći). Na dnu ekrana je opcija stvaranja grupe i slanja grupnih poruka.

Signal - što je i kako ga koristiti za slanje poruka

Signal nudi opcije utišavanja zvukova za određenu grupu ili osobe.

Nakon što pošaljete poruku na nju možete i reagirati smajlićima.

Kako izbrisati poruke na Signalu?

Poslane poruke možete izbrisati tako da držite duže poruku (pritisnete poruku koju želite izbrisati) nakon čega se pojavi prozorčić s opcijama: izbriši za mene, izbriši za sve ili prekid (odnosno odustajanje od brisanja poruke). Ukoliko je poruka kod krajnjeg korisnika već isporučena i pročitana tada ćete imati samo opciju da je izbrišete sa svog mobitela.

Ukoliko želite da se poruke izbrišu i kod druge strane kojoj šaljete poruke tada trebate koristiti opciju nestajući poruka, odnosno da se poruke same izbrišu ili unište nakon određenog vremena odnosno vremena koje ste vi izabrali klikom.
Kada želite ovu opcije otvorite kontakt s osobom (poruke) te u vrhu desno na tri točke ili Postavke, kliknete i izaberete opciju: Poruke koje nestaju.
Nakon što kliknete na to Poruke koje nestaju, nudi se izbor: Isključeno, 5 sekundi te pomičete izbornik na vrijeme koje želite postaviti kao vrijeme nakon kojeg nestaju poruke. Možete izabrati 5 sekundi, 10 sekundi, 30 sekundi, 1 minuta, 5 minuta, 30 minuta, 1 sat, 6 sati, 12 sati, 1 dan ili 1 tjedan.
Ovu opciju možete isključiti i uključiti kada želite, odnosno možete za neke poruke uključiti za koje želite da nestane, a nakon razgovora opet isključiti kako bi ostale poruke opet ostale.

Također postoji opcija da određene razgovore “prikačite” na vrh, što znači da će vam razgovori s tim osobama biti uvijek na vrhu i da ćete imati lakši pristup tim kontaktima.