Ovisnost o mobitelima

Ovisnost o mobitelima

Ovisnost o mobitelima

Sve se češće priča o ovisnosti o mobitelima. Dok je moderna tehnologija donijela mnoge prednosti i olakšala komunikaciju i pristup informacijama istovremeno često ode u drugom smjeru.
Preveliko i prečesto korištenje mobitela može utjecati na odnose s drugim ljudima, na učenje, posao, na odnose u obitelji i s prijateljima.

Stvaranje virtualnih veza i odnosa s drugim ljudima koje ne poznajte može pomoći da proširite vidike, čujete mišljenja koja nisu uobičajena u vašem krugu, te nove stavove i drugačija iskustva. No, ukoliko vas više zanima to nego odnosi s ljudima koji vas okružuju ulazite u opasnu zonu.
Online prijateljstva mogu biti dobra, no, ona ne mogu zamijeniti prijateljstva u realnom svijetu s osobama koje zaista poznajete.

Često provjeravanje društvenih mreža kao i novih informacija može utjecati na smanjenu produktivnost, slabije izvršavanje radnih obveza i popuštanja u učenju.

Također, pretjerano korištenje mobitela može dovesti do previše informacija. Koliko nije dobro ne imati informacije, tako i previše izbora i previše informacija može biti uzrok stresu.

Previše korištenja mobitela može dovesti do pojačanog stresa, osjećaja usamljenosti ali i do depresije.

Neki od signala ovisnosti o mobitelu su provjeravanje mobitela dok hodate ulicom, iako ne očekujete važnu poruku ili poziv, dok razgovarate s drugima provjeravate mobitel, ako ste sami svakih par minuta uzmete mobitel i provjeravate iste stranice i tražite novosti, mislite da ćete nešto propustiti ili ste propustili jer niste na vrijeme otvorili neku stranicu.

Prema istraživanju* neke od naznaka ovisnosti o mobitelima su:
– korištenja mobitela u opasnim situacijama
– korištenje mobitela u zabranjenim situacijama
– gubitak interesa za druge aktivnosti

No, i neke od sljedećih simptoma su dobar pokazatelj:
– posežete za mobitelom svaki trenutak kada ste sami ili kada možete
– ukoliko se noći probudite provjeravate mobitel
– ne možete nikud otići bez mobitela
– sve više vremena trošite na mobitelu
– ako odlučite promijeniti navike i smanjiti korištenje mobitela brzo odustanete.

Vezano:

Zbog previše informacija modernom čovjeku prijete psihološki problemi

 

6 načina da izbjegnete stres na društvenim mrežama

Društvene mreže – pozitivni i negativni efekti