25. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

12 razloga za napustiti (Facebook) grupe

S razvojem interneta došlo je do promjene u načinu na koji tražimo rješenja za svoje osobne probleme..

12 razloga za napustiti Facebook grupe

S razvojem interneta došlo je do promjene u načinu na koji tražimo rješenja za svoje osobne probleme. Dok smo ranije o svojim životnim poteškoćama razgovarali samo s najintimnijim prijateljima danas svoju intimnost dijelimo s potpunim neznancima o kojima znamo samo ime i prezime ili čak ni to, te koji se kriju iza nadimaka na profilima. To nije nužno loša stvar. Jer na taj način možemo čuti drugo, treće pa i stoto mišljenje od osoba koje su potpuno drugačije od nas i neutralne su.

Na raznoraznim grupama možemo brzo doći do dobrih savjeta, možemo saznati vrlo korisne informacije, a ponekad nam mogu poslužiti kao svojevrsna grupa za potporu. Ali postoje situacije kada je nužno prestati postati pratiti i komentirati određenu grupu jer je za nas postala destruktivna

1. Više vam ne treba taj tip potpore kakav nudi određena grupa. Npr. ako ste završili srednju školu prije 3 godine nema potrebe da budete član grupe o srednjoškolcima.

2. Više ne vjerujete osobama s kojima komunicirate i sumnjate u točnost onoga što vam govore.

3. Jedna osoba dominira grupom i potpuno kontrolira smjer razgovora. Ako postavite teme o kojima želite razgovarati ili potpuno uništi razgovor ili skrene temu na neki drugi problem.

4. Većina članova je frustrirano i umjesto potpore oni vas osuđuju.

5. Teme su vam postale nezanimljive.

6. Došlo je do razilaženja mišljenja i članovi su prisiljeni pristati uz nečiju stranu.

7. Primjećujete kako vas drugi članovi sve češće uzrujavaju svojim postovima.

8. Kada provjeravate poruke ponekad osjećate napetost i nije vam lako ih otvoriti jer ne znate što vas očekuje i kako će utjecati na vas.

9. Neki članovi koriste grupe za promicanje vlastitih ideja.

10. Bojite se kako ste otkrili previše osobnih informacija i kao rezultat toga osjećate ranjivost.

11. U grupama se ponašate kako se nikad ne biste ponašali u stvarnom životu i ne bi vam bilo ugodno da se sazna da ste vi osoba koja stoji iza vaših postova. Često puta poželite postove promijeniti ili jednostavno otići i nikad se više ne vratiti na u tu grupu.

12. Prijatelji i obitelj se žale kako previše emotivno shvaćate komentare ili ste postali opsjednuti nekim članom.

Ako se tri ili četiri od navedenih izjava odnose na vas možda biste trebali razmisliti o svojoj aktivnosti u nekoj grupi, bilo Facebook, Viber ili Whatsup, jer na vas ima suprotan učinak, umjesto da vam bude zabavna i grupa za potporu postala je destruktivan dio vašeg života.