19. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Biti dobar roditelj i na društvenim mrežama

Ukoliko roditelji ne uče svoju djecu o sigurnosti na internetu, ta djeca vrlo vjerojatno neće prepoznati potencijalne opasnosti...

Biti dobar roditelj i na društvenim mrežama

Razgovarajte s djecom o sigurnosti na internetu

Ukoliko roditelji ne uče svoju djecu o sigurnosti na internetu, ta djeca vrlo vjerojatno neće prepoznati potencijalne opasnosti s kojima se svakodnevno susreću. U većini slučajeva oni nisu ni svjesni da objavljivanje nečega na internetu to postaje dostupno svima.
Evo nekoliko savjeta kako bi taj razgovor bio što učinkovitiji:

– Vrlo je važno da vi razumijete mogućnosti interneta kako biste djecu podučavali o tome. Dobro se informirajte prije nego što im bilo što kažete.

– Podučavajte ih, ali nemojte zabranjivati. Ukoliko im nešto zabranite to njima postaje zanimljivije. Radije otvoreno razgovarajte i podučite ih kako se mogu osigurati i kako mogu podešavati postavke sigurnosti na društvenim mrežama kojima se koriste.

– Proučavajte novu tehnologiju, a posebno društvene mreže prikladne dobi vašeg djeteta. Tako ćete biti u toku i ukoliko vam nešto kaže o tome znat ćete kako treba reagirati i na što ga upozoriti.

– I za kraj – nadzirite ih. Naravno da ne trebate pratiti sve što rade, ali nije loše nadzirati ih i stvari ipak držati pod kontrolom.

Što roditelji trebaju naglasiti djeci kada su društvene mreže u pitanju

Većina tinejdžera ima profile na nekoj od društvenih mreža, no, to ne znači da to roditelji trebaju ignorirati. Ovo su stvari koje im roditelji trebaju napomenuti:

–    Postavke privatnosti – objasnite djetetu da se postavke privatnosti mogu podešavati tako da ne može baš svatko vidjeti što oni objavljuju niti doći do privatnih informacija o njima.

–    Objavljivanje sadržaja – objasnite im da je sve što oni objave vidljivo svim njihovim prijateljima i da oni mogu to shvatiti na svoj način. Neka budu konkretni i jasni kako bi se izbjegla dvosmislenost.

–    Rješavanje problema – objasnite im da svoje probleme ne pokušavaju riješiti na Facebooku. Ako imaju problema s nekom osobom onda neka to riješe u 4 oka a ne da je to dostupno svim njihovim prijateljima.

–    Prijatelji – posebno im naglasite kako nije važna brojka prijatelja na Facebooku nego da su to osobe koje su im stvarno prijatelji. Neka ne prihvaćaju neznance i ne odgovaraju na poruke nepoznatih ljudi.

–    Podaci – Neka objavljuju što manje privatnih podataka, a posebno ne adresu, broj telefona i slično.

Što roditelji ne trebaju objaviti na Facebooku

Većina roditelja Facebook koristi kako bi se povezali sa starim kolegama,  rodbinom i slično, no, s obzirom da oni svoju djecu također smatraju uspjehom (što nije ništa čudno ni neobično) imaju potrebu ponekad i podijeliti neku fotografiju na kojoj su djeca, ili napisati status koji je zapravo komentar na nešto što su djeca napravila i slično. Teško je pronaći granicu i ne pretjerati, ali ovo su natuknice koje bi vam u tome trebale pomoći. Što ne biste trebali objaviti o svojoj djeci na Facebooku prije nego se s njima konzultirate:

– Statuse o ljubavnom životu svoje djece – Bez obzira koliko imali otvoren odnos sa svojim djetetom i o svemu pričali, vjerojatno ne žele to podijeliti i sa ostalima na Facebooku. Takve stvari ipak zadržite za sebe, koliko god vam to bilo zanimljivo.

– Ocjene – Mogu biti izrazito dobre, osrednje, loše, potpuno nevažno, ocjene svoje djece ostavite u imeniku.

– Rasprave sa djecom – Nemojte uključivati svoje prijatelje kako biste donijeli odluku je li vaše dijete u pravu. Ako ga želite razumjeti pokušajte na situaciju gledati iz njegove perspektive, ali uključivanje drugih u tu raspravu vas samo može udaljiti.

– Smiješne fotografije vaše djece dok su bili mali – Pitajte svoje dijete da li mu to smeta, vama se to čini zanimljivo ali njemu to može smetati. Možda ne voli šale na taj račun.

Koliko često roditelji kontroliraju Facebook profil svoje djece?

Prema najnovijim istraživanjima od Lab42 roditelji redovno prate što njihova djeca objavljuju i rade na Facebooku. Čak 43% roditelja svakodnevno provjerava Facebook profil svog djeteta. 92% roditelja (različitih godina) su prijatelji sa svojom djecom na Facebooku, a kao razloge navode sigurnost 40% i znatiželju 15%.

Ono što je iznenadilo je da većina roditelja, čak njih 72% čak imaju i lozinke za pristup Facebook profilu njihove djece.

No, ni djeca nisu ništa manje znatiželjna, oni također provjeravaju stranice svojih roditelja. Čak njih 54% piše po Facebook zidu svojih roditelja, njih 51% komentira fotografije. Ipak, zahtjev za prijateljstvo uglavnom prvi šalju roditelji (55%).

Znaju li roditelji što djeca rade na Facebooku

Novo istraživanje je pokazalo kako troje od četvero roditelja misli da znaju što njihova djeca rade na Facebooku, a polovica njih vjeruje da im djeca točno kažu sve što rade na Facebooku, dok djeca kažu kako ne govore sve roditeljima jer za to nema potrebe. Polovica ispitanika je čak izjavila kako bi promijenila online ponašanje kada bi znali da ih roditelji gledaju.

No, isto tako istraživanje je pokazalo na koji način djeca skrivaju svoje online aktivnosti od roditelja:

– njih 53% redovito briše kolačiće i povijest pregledavanja,
– 46% spušta otvorene web stranice kada roditelji uđu u sobu,
– 34% skriva i redovito briše poruke,
– 15% njih kreira privatne email adrese za koje roditelji ne znaju, a njih 9% čak ima duple profile iz tog razloga.