16. travnja 2024.

Tehton

TEHno bonTON

Najčešće pogreške koje radimo na Facebooku i ostalim društvenim mrežama

Ponekad čak i kada imamo najbolje namjere, radimo nešto što većinu naših prijatelja...

Najčešće pogreške koje radimo na Facebooku i ostalim društvenim mrežama

Ponekad čak i kada imamo najbolje namjere, radimo nešto što većinu naših prijatelja živcira. No, nemojte to ignorirati ukoliko želite ostati u dobrim odnosima s njima. Ovo su najčešće greške koje ponavljamo na društvenim mrežama:

1. Ja, ja i ja! – Za početak to je i nepristojno. Nemojte stalno pričati o sebi, stavljati samo fotografije na kojima ste vi u svim najnovijim izdanjima, imati potrebu komentirati statuse drugih samo zato što znate da znate više od njih na tom području i slično. Radije budite društveni, postavite ponekad fotografiju s prijateljima, uključujte se u razgovore, ali nemojte nametati svoje mišljenje.

2. Zatrpavanje novostima! – Dobro je čitati vijesti, zanimljive članke i slično, no, morate li baš svaki od njih podijeliti i sa svim prijateljima na Facebooku?! Naravno da ne! Odaberite one koji su vam posebno zanimljivi i o kojima se može raspravljati a ne baš sve što čitate.

3. Dodavanje previše prijatelja, zatim brisanje, pa dodavanje prijatelja, pa brisanje! – Svaku osobu koju ste vidjeli dodali ste za prijatelja, pa nakon 5 dana shvatili da nemate kontakta s tom osobom i obrisali je, pa ste je opet dodali za dva mjeseca, pa opet obrisali… Neka vam prijatelji na društvenim mrežama budu osobe koje stvarno poznajete ili s kojima želite ostvariti bolji kontakt. A ne sve osobe koje ste vidjeli u zadnjih mjesec dana.

4. Statusi o bolesti! – Naravno da nema ništa loše u tome reći da se ne osjećate dobro, ali ako kada idete doktoru posjetite Facebook da biste vidjeli kada vas je to zadnji put boljelo ili kad ste zadnji put bili kod doktora, onda nešto nije u redu sa vašim objavama. Zadržite se na onim bitnim stvarima.

5. Statusi o poslu! – Svima je jasno da na poslu ili u školi ponekad imamo žute minute. No, nije dobra ideja pisati statuse o svome šefu, profesoru i kolegama na Facebooku. Nikad ne znate tko će to vidjeti i kakve probleme vam može prouzrokovati. Ogovaranja ostavite za kavu.

6. Gramatičke pogreške! – Jasno nam je da vama gramatika nije previše bitna, no, kada pišete status radije ga prvo napišite u wordu i uključite provjeru gramatike. Puno vaših prijatelja je osjetljivo na gramatiku, vodite računa o tome.